Klima

Klimaminister drøftet utkasting av regnskog-observatører

Vidar Helgesen sier at han tok opp med kongolesiske myndigheter hva sivile organisasjoner betyr.

Forrige uke var klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på besøk i DR Kongo i forbindelse med at Norge har lovet 1,5 milliarder kroner i pengestøtte for å bevare regnskog.

I sommer ble to ansatte i den internasjonale organisasjonen Global Witness kastet ut av landet og fratatt passene sine. Som Vårt Land skrev lørdag har fem organisasjoner har gått ut og krevd at Norge stopper utbetalingen av penger til DR Kongo til regjeringen der gir klare garantier om at både lokale og internasjonale frivillige organisasjoner kan arbeide i Kongo uten å bli jaget ut eller hindret på andre måter.

LES OGSÅ: Norge betaler for skogvern – Kongo kaster ut observatørene

Forsikringer

Helgesen svarer i en e-post at han tok opp betydningen av sivilt samfunn i sine møter med kongolesiske myndigheter, og at også situasjonen rundt Global Witness ble diskutert.

– Vi har fått forsikringer om at det sivile samfunn nasjonalt som internasjonalt ønskes velkommen både til å delta i REDD+-prosesser i Kongo, og til å overvåke for eksempel at hogstlisenser opereres i henhold til lovens krav, sier han.

REDD+ er en av mekanismene tilknyttet FNs klimakonvensjon og står for reduserte utslipp fra avskoging og skogforringelse.

LES MER: Fotografen som får regnskogen til å vokse igjen

Klima- og miljøministeren sier at Norge kommer til å følge opp dette kontinuerlig i samarbeidet med DR Kongo. Han understreker at Norge også arbeider tett sammen med norske, kongolesiske og internasjonale sivilsamfunnsaktører i skogsatsingen.

– Sivilsamfunnets rolle er avgjørende både for transparens, urfolk og andre lokalsamfunns rettigheter, miljømessig integritet, og for å holde beslutningstakere til ansvar.

Ikke nok

Det er utmerket, men ikke tilstrekkelig at Helgesen har tatt opp de frivillige organisasjonenes arbeidsvilkår med myndighetene i DR Kongo, mener Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

– Offisielle dokumenter, også i Kongo, er fulle av godord om deltakelse fra det sivile samfunn. Praksis er annerledes. Frivillige organisasjoner kommer for sent inn i prosessene, får urealistiske tidsfrister for innspill og utsettes for press og manipulasjoner for ikke å «lage vanskeligheter» for utenlandsk støtte til Kongo, sier han.

Løvold understreker at det trengs konkrete tiltak fra kongolesisk side som sikrer sivilsamfunnet frihet og akseptable arbeidsvilkår.

– Ministres muntlige løfter i møter er på ingen måte tilstrekkelig. Det viktige nå er at statsråden understreker de norske kravene i et offentlig tilgjengelig budskap i etterkant av besøket, på et internasjonalt språk, og at Klima- og miljødepartementet følger opp dette i alle kontrakts- og avtaleforhandlinger framover, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima