Nyheter

Klimaeffekt: 
Mer regn

Klimaoppvarmingen kan ­muligens by på en positivt bieffekt i form av økt nedbør for Sahel-regionen.

Forskere fra det brittiske Universitetet i Readings Nasjonalsenter for atmosfærisk forskning har funnet økt nedbørsmengde i Sahel de siste 15–20 årene, ifølge en artikkel i Nature Climate Change

Sammenlignet med den forutgående perioden fra 1964 til 1993 er det gjennomsnittlig snakk om 0,3 mm økt daglig nedbør i Sahel. Forskerne mener at rundt 75 prosent av økningen kan tilskrives økte utslipp av drivhusgasser.

LES OGSÅ: Over 20 millioner truet av matmangel

Holder fuktighet

Forklaringen er at luft som er oppvarmet av drivhusgassene er bedre til å holde på fuktighet som så kan utløses som regn, og oppvarmingen kan også påvirke vindskiftninger som igjen påvirker monsunmønstre.

– Nedbørsmengden har tatt seg betydelig opp, og det var overraskende at økningen i drivhusgasser ser ut til å ha vært den dominerende faktoren, sier en av medforfatterne, professor Rowan Sutton ved Reading University.

Afrika rammes

Forskerne påpeker at det i dette tilfelle bare er snakk om at en begrenset del av Afrika kan få en positiv bieffekt av en klimaoppvarming som rammer kontinentet som helhet klart negativt. En rekke afrikanske land merker allerede mange negative følger som forørkning, flommer og stigende havnivå.

Tørken i Sahel førte til at minst 100.000 mennesker i regionen mistet livet i en 15-årsperiode fra slutten av 1960-tallet, men også i dette årtusenet har regionen vært rammet av langvarig tørke og matkrise.

LES OGSÅ: Klimaeffekt: Mer regn

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter