Nyheter

Klarer ikke stable nytt menighetsråd på beina

KIRKEVALG: 
Listen til menighetsrådsvalget skulle inneholdt elleve navn. 
Men foreløpig er det bare ett navn der.

Siggerud menighet i Follo risi­kerer å bli satt under administrasjon av Borg bispedømmeråd og bli styrt fra Fredrikstad.

Stiftsdirektør Per Johan Bjerkeli i Borg bispedømme har ­aldri før hørt om en så dramatisk ­rekrutteringskrise som til Sigge­rud menighetsråd, der man hittil bare har funnet én person som er villig til å stå på valglisten­ til høsten.

– Vi har vært i nærheten tidligere, men menighetene har alltid klart å skaffe nok kandidater i siste liten, sier Bjerkeli til Vårt Land.

Roper varsko

Nå roper avtroppende menighetsrådsmedlemmer og soknepresten varsko i lokalpressen:

Menighetsrådsmedlem Frid Brune Nordheim frykter at Sigge­rud kirke går over til å bli en ren seremonikirke. Det spøker­ for folkekirken med mang­e ­andre aktiviteter enn bare gudstjenesten­ søndag klokken 11, mener menighetslederne som håper noen står klar til å overta styringen.

Uten noe menighetsråd blir det ingen ny blå og grønn messe,­ Barnas dag og juletrefest med 130 barn. Alt kan bli borte, skriver Østlandets Blad.

– Kirken vår er 110 år i desem­ber. Det hadde jo vært fint å ha et menighetsråd som kunne hjulpet til og arrangert noe i den forbindelse, sier menighetsrådsmedlem Mette Lilleeng til Østlandets Blad.

‘Alt kan bli borte’

Også sokneprest Tom Egil Nordengen er redd en del menighetsaktiviteter vil forsvinne hvis et lokalt menighetsråd ikke kan bli stablet på beina.

– Hvis vi blir styrt fra Fredrikstad, frykter jeg at det kanskje kan bli snevrere enn hvis lokalbefolkningen selv kan være med og bestemme, sier Nordengen til Østlandets Blad.

– Hvem fra Fredrikstad stiller opp på 17. mai fordi barnekoret vårt, Jubelgjengen, skal synge? Eller ordner juletrefest? spør Mette Lilleeng i Østlandets Blad.

I Siggerud menighet er det ­bestemt at menighetsrådet skal bestå av seks faste medlemmer og fem varamedlemmer.

Noe drastisk må skje

– Vi har ett navn på listen, men det gir jo ikke noe menighetsråd. Hvis ikke noe drastisk skjer nå, står vi uten menighetsråd på Siggerud. Da blir vi satt under administrasjon av bispedømmerådet, og da er det Fredrikstad som overtar styringen, sier soknepresten.

Opprinnelig frist for kandidater­ til menighetsrådsvalget var 1. mai. Det avtroppende menighetsrådet har markedsført valget i lengre tid, blant annet gjennom «etterlysning» i Østlandets Blad for halvannen måned siden. Det hadde ikke ønsket effekt.

Frist denne uka

Denne uken går den endelige fristen for kandidater til menighetsrådet ut.

– Er det vanskeligere å få ­kandidater til menighetsrådsvalget i år enn tidligere, Bjerkeli?

– Det vet jeg ikke. Det er ikke noe nytt at det kan være vanskelig å få et tilstrekkelig mange til å stille til valg.

Menighetsmøtet i det enkelte­ sokn avgjør om det skal være fire, seks eller åtte valgte medlemmer, pluss presten. Fire er det absolutte kravet. I tillegg skal det være varamedlemmer. For hvis folk flytter ut av soknet i valg­perioden, må det være noen som kan rykke inn som faste medlemmer i rådet.

«Skrekkscenarie»

Tittelen på denne saken i Østlandets Blad er: «Siggerud menighet risikerer å bli styrt fra Fredrikstad».

Men dette «skrekkscenariet» er ikke den eneste muligheten.

– I en del tilfeller har man løst rekrutteringsproblemet ved å ha felles menighetsråd i to sokn. Det kan også være et alternativ for Siggerud, dersom de ikke får nok kandidater til menighetsrådsvalget, sier Per Johan Bjerkeli.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter