Nyheter

Kjøper seg opp i Israel

Israelske eiendomsmeglere melder om eksplosjon i interessen fra skandinaviske jøder om å flytte til Israel.

– Tidligere opplevde vi aldri slike
forespørsler fra skandinaviske jøder. Men det siste året har det vært en stor etterspørsel. De kommer ikke for å være på 
ferie. De vil bosette seg her, sier Vera Zinder, eiendomsmegler i kystdistriktet Herzliya, nord for Tel Aviv, til Vårt Land.

Jøder fra Kontinentet og England har lenge vist interesse for å kjøpe eiendommer i Israel. Men interessen fra de skandinaviske jødene er et helt nytt fenomen, sier eiendomsmekleren.

Nytt fenomen

Noen mil sør, i Tel Aviv, melder eiendoms-
mekler Marchello Enchilini om det samme. Tidligere kom 
boligkjøperne fra England, Frankrike og Sveits. Nå kommer de fra Norge, Sverige, Danmark.

– Stadig flere skandinaviske jøder har kontaktet meg det siste året, rundt 70–80 stykker til sammen. Rundt halvparten av dem fra Norge. De kommer på grunn av økt antisemittisme i sine hjemland, sier Marchello Enchilini.

LES OGSÅ: Vil ikke være minoritet

Vil leie først

Zinder forteller at de skandinaviske boligkjøperne kontakter henne for å få informasjon, og å komme på visninger. Mange planlegger å bruke sommerferien til å gå på leilighetsjakt.

– I begynnelsen ser de på hvilke muligheter de har for å leie, kanskje for ett år. De vil teste ut hvordan det er å bo i Israel først, mens de vurderer muligheten for å kjøpe i fremtiden, sier Zinder.

Hun sier hun blir kontaktet av både gamle og yngre. Kollega Marchello Enchilini blir mest kontaktet av folk i 50-, 60- og 70-årene.

– De kommer hit fordi de føler seg trygge her. Det gjør de ikke nødvendigvis i Skandinavia, sier Enchilini.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vurderer flytting

Foreløpig har fenomenet eiendomsmeklerne melder om, ikke gjort utslag på statistikken. Tall fra det israelske innvandringsdepartementet viser at antallet skandinaviske jøder som migrerer til Israel har vært stabilt de siste ti år.

Det årlige antallet norske jøder som har flyttet har ligget under titallet. Men mange av dem som blir, vurderer stadig å flytte.

– Påfallende mange har en slags plan B for hva de skal gjøre om «det blir ille igjen», sier Vibeke Moe, stipendiat ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

LES OGSÅ: Jøder: Tallene er blåst opp

Beredskapsplan

I fjor publiserte Moe og en kollega en rapport basert på intervjuer med 54 norske jøder. Vurderinger om å flytte gikk igjen som et gjennomgående trekk blant informantene:

– Nesten alle informantene våre hadde tenkt gjennom hva de skulle gjøre hvis forholdene forverret seg. Det er en følelse som er fremmed for de fleste andre nordmenn.

Intervjuene ble gjort før terrorhendelsene i Paris og København. Men Moe tror hendelsene kan ha revet opp i en sovende frykt for mange.

Føre var

Nedover på kontinentet setter stadig flere jøder nå flytteplanene ut i live, sier Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz.

– Motivasjonen til flere av boligkjøperne er nok å skaffe seg en forsikring for dårlige tider – så de kan flytte raskt dersom situasjonen forverrer seg i Europa. I Frankrike bestemte 7.000 jøder seg i fjor for at det var blitt så ille at de ville flytte, sier Schutz.

Ambassadøren har lest om den nye, skandinaviske interessen i israelske medier.

Er det terrorfrykten som gjør at de vil flytte?

– Det er en del av det. Men hvis du hver dag, når du kommer ut fra skolen eller arbeidsplassen blir beskyldt for å være jøde og ropt skjellsord etter, så bidrar nok det også sitt.

LES OGSÅ: Tror på kunnskap mot antisemittisme

Svært få

Blant Moes jødiske informanter uttrykte også mange at det var godt å ha Israel som en fluktmulighet. Men forskeren understreker at svært få av informantene likevel ville flyttet dit.

– Noen sa de ville flyttet til hytta om det ble for ille. Andre til New York.

LES OGSÅ: KrF får flertall til handlingsplan mot jødehat

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter