Nyheter

Kjølerommangel 
påvirker sorgfase

Sykehjem dropper kjølerom. Beboere som dør må hastehentes av begravelsesbyrå. 
Pårørende får ikke tid til å sørge, sier byråer og byråforening.

– Jeg synes at avskjeden i ro og fred med nærmeste familie er viktig. For noen kan denne tiden være like viktig som seremonien, sier leder av Akasien begravelsesbyrå i Oslo, Kristin Kolstad.

Dropper kjølerom

Når et menneske dør på et sykehus, blir vedkommende lagt på kjølerommet til et begravelsesbyrå kan hente avdøde. Slik har det også vært på mange sykehjem. Men nå dropper nye sykehjem å bygge kjølerom. Dermed må de pårørende straks sørge for at avdøde kommer på et kjølerom, en jobb som utføres av begravelsesbyråene.

Omleggingen påvirker sorgfasen til de pårørende, mener bransjeorganisasjonen Virke Gravferd:

– Noen steder fungerer dette­ greit hvor man får den tiden man trenger til å sørge. Mens på andre­ institusjoner bes det om at avdøde­ hentes fort, noe som kan føre til at de får ekstra kostnader og må foreta et raskt valg av kiste om man ikke hentes­ på båre, sier direktør Gunnar 
Hammersmark.

Føler ubehag

Trond Magne Teistedal i Conradi begravelsesbyrå i Grimstad forteller at de innimellom kan føle på ubehaget av å forhaste seg som følge av mangel på kjølerom.

– Det hender vi får beskjed om å komme så fort som mulig­ fordi det er kapasitetsproblemer på sykehjemmet. Det burde ikke være noe tema at man skal forhaste seg i slike tilfeller, sier 
han.

Forhastede beslutninger. Avisen Budstikka melder at Bærum mangler kjølerom på de kommunale sykehjemmene. Det fører til økte kostnader for de pårørende når begravelsesbyråene må hente de døde langt på kveld, og de ikke kan bli liggende på et kjølerom over natten.

Begravelsesbyråleder Kristin Kolstad, som selv er tidligere sykehusprest­ på Bærum sykehus, sier som Hammersmark i Virke Gravferd at det kan bli en belastning­ for de pårørende når de må ta flere forhastede beslutninger knyttet til alle praktiske detaljer når de er i en sjokktilstand.

– Jeg merker det når jeg snakker med flere pårørende. De klager ikke direkte til meg, men jeg merker at de ikke er forberedt på spørsmål knyttet til praktiske detaljer, sier Kolstad.

Tenker likt

Det er kommunene­ selv som har ansvar for om de vil bygge kjølerom på kommunale­ sykehjem. Seksjonsleder for pleie og omsorg i Bærum kommune, Tove Hagen Venås, sier til Budstikka at kommunen ikke ser behov for flere kjølerom da det allerede fantes nok begravelsesbyråer i kommunen.

I Virke Gravferd ser de at mange kommuner tenker som Bærum­:

– Vi ser en tendens til at flere­ av de nye sykehjemmene­ ikke bygger kjølerom, sier Hammersmark­.

Han understreker at kommunene ikke er lovpålagt å bygge kjølerom på sykehjem.

Føre var

Trond Magne Teistedal i Grimstad mener utviklingen Virke skisserer er uheldig med tanke på en eldrebølge like rundt hjørnet.

– Nå er vi heldig stilt her nede med nær tilgang til sykehus med kjølerom, men man vet aldri hva som kan skje. Plutselig er kapasiteten sprengt. Med tanke på at befolkningen øker, burde man ligge på et føre var-prinsipp om å bygge ut flere kjølerom 
på sykehjem og sykehus, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Byråene bygger

Hammersmark i Virke forteller at i fremtiden må flere begravelsesbyråer bygge egne kjølerom.

– I utlandet er dette helt vanlig.

Dette er en utvikling som ikke ønskes velkommen av alle i begravelsesbransjen­. Kristin Kolstad i Akasien begravelsesbyrå mener de mindre byråene ikke er rustet til å bygge egne kjølerom.

– Jeg er skeptisk til at byråene skal ha egne kjølerom fordi det er praktisk. Da overlater man mer til byråene og mindre til det offentlige. For de store byråene kan det være greit, men ikke for de små. Det krever store investeringer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter