Nyheter

Kirkestrid endelig avgjort

Østre Porsgrunn kirke blir ikke gjenreist.

Tirsdag kveld ble det endelig vedtatt. Østre Porsgrunn kirke blir ikke gjenreist. Stedet får i stedet en ny porselenskirke, skriver Varden. Det ble klart etter en avstemning i Porsgrunn kirkelige fellesråd.

- Det er veldig bra at vi fikk dette vedtaket, og at vi får realisert den nye kirken i påsken 2018, sier kirkesjef Johannes Sørhaug til Telemarksavisa.

Leder av Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, mener de har tatt hensyn til menigheten, selv om de gikk på tvers av menighetsmøtet.

- Vi har helt klart tatt hensyn. Det føler vi at vi får best til ved å bygge nytt, sier han til avisen.

LES MER: Først brenner kirken – så splittes folket

Langvarig strid

Østre Porsgrunn kirke fra 1760 ble totalskadet i brann natt til 11. april 2011. Siden har det pågått en strid om hvordan den nye kirken skal se ut.

Striden toppet seg sist søndag da det ble avholdt menighetsmøte hvor et flertall gikk inn for å gjenreise kirken slik den var.

Ifølge menighetsrådsleder Gjertrud Eide er flere av dem som har engasjert seg i den Brønnøysund-registrerte «Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke», personer som bor utenfor soknet og ikke har direkte tilknytning til menigheten i Østre Porsgrunn.

– Avgjørelsen om å bygge en helt ny kirke ble tatt for 14-15 måneder siden, så vi opplever dette som en omkamp som kom veldig sent i gang, sa Eide til Vårt Land mandag formiddag.

Avgjort for ett år siden

Mandag kveld møttes menighetsrådet for å diskutere avstemningen som ble holdt på et menighetsmøte arrangert i Vestre Porsgrunn kirke søndag. De oversendte resultatet av avstemningen som et referat til Porsgrunn kirkelige fellesråd, som avgjorde det hele tirsdag kveld.

– Dette var en avstemning over et spørsmål som ble avgjort for ett år siden. Da valgte fellesrådet bort muligheten for å gå for en gjenreising og valgte å bygge nytt, sa fellesrådsleder Dahle til Vårt Land samme dag.

Spontan aksjon

Gruppen som ønsker en gjenreising av den gamle kirken, har mobilisert kraftig de siste dagene og blant annet gått rundt med løpesedler i soknet. Gunnar Hopen sto i spissen for aksjonen. Han er medlem av Østre Porsgrunn menighet, men beskriver seg ikke som fast kirkegjenger.

– Dette var en mer eller mindre spontan aksjon av medlemmer av menigheten som er uenige i fellesrådets linje om å bygge en ny kirke, uttalte han til Vårt Land dagen før fellesrådets beslutning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter