Nyheter

Kirkerådet reagerer på gudstjeneste-påmelding

Kirkerådet mener det er et brudd med forståelsen om at gudstjenesten er en del av skolens aktivitet.

Påmelding eller ikke påmelding – det var det store spørsmålet om skolegudstjenester rett før jul. Utdanningsdirektoratet endret sine retningslinjer og anbefalte at alle som skulle på skolegudstjeneste meldte seg på – i stedet for at de som ikke ville gå ba om fritak. Dette endret de uten å snakke med kirken.

LES OGSÅ: Vil ha skolegudstjeneste uten Gud

Endrer forståelsen

Kirkerådet, Den norske kirkes «regjering», skriver i et brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at «anbefalingen bryter med den etablerte forståelsen om at skolegudstjenesten er en del av det generelle kulturelle arbeidet ved skolen begrunnet i læreplanen, og som sådan en del av skolens aktiviteter».

De mener at en påmelding vil skape tvil om at skolegudstjenesten er en del av skolens arbeid og får den til å fremstå som et livssynstilbud i skoletiden – og ikke som en del av skolens pedagogiske tilbud.

LES OGSÅ: Lærere kan tvinges på skolegudstjenese

HEF-forslag

Bakgrunnen for endringen er et råd fra Human-Etisk Forbund (HEF), som ønsket en slik påmeldingsordning.

– Vi syntes dette rådet var fornuftig og valgte dermed å endre vår anbefaling, sa Cathrine Børnes, avdelingsdirektør i juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet (Udir) før jul i fjor.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter