Politikk

Kirkeoverflod i storkommune

Den nye storkommunen Ytre Namdal får 17 kirker på 11.500 innbyggere. Nå kartlegges bruken av de minst brukte kirkene i landet.

– Det er vanskelig å se for seg at vi kan legge ned noen av kirkene, sier ordfører i Nærøy kommune, Steinar Aspeli (Sp). I 2020 blir kommunen hans en del av storkommunen Ytre Namdal, når den tvangssammenslås med kommunene Leka og Vikna i Nord-Trøndelag og Bindal i Nordland. Den nye kommunen vil ha totalt 17 kirker i Den norske kirke fordelt på 11.500 innbyggere.

– De er lite besøkt til vanlig, men når folk har bruk for kirkene er de veldig viktige. Er det noe poeng å rive bort kulturarven? Jeg tror ikke beløpene vi eventuelt sparer er verdt det når kirken betyr så mye for folk, sier ordføreren. Han vil heller spare penger på å samorganisere og effektivisere driften av kirkene.

– Betyr mer lokalt

– Vi ser at det er stort engasjement for kirkene rundt i lokalsamfunnene, og man kan ha de kirkebyggene man er villig til å betale for, sier Øystein Dahle i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

De jobber nå med å kartlegge hvor mye de minst brukte kirkene brukes, mest for å være forberedt på en diskusjon om den kommer. Hvis man legger om til en sentralisert kirkeøkonomi i Norge, kan det få stor betydning for kirker rundt om i landet, tror Dahle. I dag fører sterkt lokalt engasjement til at kirker får bestå, selv om det utenfra kan se ut som at det er for mange kirker.

– Kirkenes beliggenhet sier mest om bosetting og lokale forhold mange år tilbake, men fortsatt er folk veldig knyttet til sin lokale kirke, sier Dahle.

LES MER: Dugnadstro

Alternativ bruk

114 norske kommuner er 
involvert i kommunesammenslåingene som Stortinget nylig vedtok. Fra 2020 blir det 74 færre kommuner her i landet. Dahle tror ikke dette har stor betydning for kirkebyggene, tvert imot tror han de får større betydning for lokalsamfunnet når andre tjenester sentraliseres. Dersom det er ønskelig lokalt, er KA imidlertid åpne for at det går an å legge ned ordinær drift av kirker.

– Vi ønsker å kjempe for enhver kirke, men hvis kirker ikke kan drives som før, ønsker vi alternativ kirkelig eller kulturell bruk av kirken. Dette kan uansett verken KA, Kirkerådet eller andre avgjøre. Viljen til å ha kirken bestemmes først og fremst lokalt, sier han.

Vanskelig økonomi

Kirkene i Nærøy kommune har i dag et investeringsbehov som er anslått til nær tre millioner kroner de neste par årene, ifølge Namdalsavisa, som først skrev om saken. Kirkene er dermed allerede en stor, økonomisk utfordring. Da kommunesammenslåingen ble vedtatt inviterte Nærøy og Leka kirkelige fellesråd ordføreren til diskusjon om kirkeøkonomi og kirkebygg.

– Vi ønsker jo en økonomi som gjør at vi kan være stolte av kirkebyggene. Sånn sett er det ikke økonomisk forsvarlig å ha alle kirkene, men ingen av oss har svar på hva vi skal gjøre med det, sier kirkeverge i Nærøy og Leka, Britt Tove Edvardsen. Hun peker på at kirkebyggene står der de står, uavhengig av om det er fire små kommuner eller én stor.

– Dette er kystkommuner med store avstander og fergeforbindelse til to av kirkene. Jeg har vanskelig for å se for meg at vi kan beholde alle kirkene langt fram i tid. Men jeg vet ikke når eller hvordan vi eventuelt må legge ned noen, sier hun.

LES MER: Vil leggje ned lite besøkte kyrkjer

Bygger ny kirke

Ordfører Steinar Aspeli i Nærøy er misfornøyd med at kommunene blir tvangssammenslått og med utfordringene dette fører med seg.

– Kommunaldepartementet har garantert ikke tenkt på dette, sier han.

En av de 17 kirkene i den nye storkommunen er ennå ikke bygd. Den 116 år gamle Rørvik kirke brant i 2012 og den nye moderne storkirken kan bli flere titalls millioner dyrere enn planlagt. Likevel er det naturlig at kirken bygges, mener Øystein Dahle i KA.

– Et kirkejuridisk svar er at det skal være en kirke i et sokn. Det hadde vært rart om folk i Rørvik, som i dag er kommunesenteret i Vikna, måtte reise ut i distriktet for å gå i kirken, sier han.

LES MER: Brann i Rørvik kirke i Nord-Trøndelag

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk