Nyheter

Kirkens Nødhjelp angriper KrF for abortfeighet

Seks kvinner dør av illegale aborter hver time. Kirkens Nødhjelp ber KrF hoppe ned fra gjerdet og kjempe for sårbare kvinners rett til abort.

– Å tro at et forbud bidrar til at aborter ikke skjer, er kunnskapsløst, og denne holdningen tar flere menneskeliv, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp (KN).

Helland opplever at KrF nødig vil tråkke seg inn i dette etisk vanskelige terrenget – «men det vil vi».

– All erfaring viser at tallet på døde går ned når abort blir legalisert og skjer under kontrollerte former, sir hun.

– Derfor må vi snakke sant og ærlig om konsekvensene av illegale aborter.

Organisasjonen Helland leder har store deler av Kirke-Norge som eiere, Den norske kirke, Norges KFUK-KFUM og hele sju store frikirker.

LES MER Går ut mot kirkens taushet om abort

Pengepress

Det er USAs president som har satt søkelyset på utsatte kvinners rett til abort. Donald Trump har fjernet all bistand til organisasjoner som jobber for å sikre retten til trygge og lovlige aborter. Budsjettkuttet fikk norske hjelpeorganisasjoner til å legge press på Solberg-regjeringen – Norge bør dekke opp for Trumps kutt.

Dette fordi USAs kutt også vil ramme en rekke mødrehelse­tjenester: Prevensjonsveiledning, seksualundervisning, svangerskapsoppfølging og fødselshjelp. Helland i KN opplyser at alle seriøse aktører som jobber med retten til reproduktiv helse, jobber med hele spekteret av tjenester, der abort er én.

Etter det Vårt Land erfarer har utenriksminister Børge Brende­ (H) gitt Norad beskjed om å komme opp med ulike forslag som kan kompensere noe. Mens Brende leter, blir regjeringen ­utfordret.

Lederen i Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), sier de blåblå har kuttet støtten til arbeidet med å styrke kvinners seksuelle og reproduktive helse, og ber Brende øke støtten.

Venstre-leder Trine Skei Grand­e har sett kvinners tilgang til reproduktiv helse på Stortingets dagsorden for å legge press på regjeringen.

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp måtte gå runder internt om abortstandpunkt

Fraværende

Kirkens Nødhjelp opplever at KrF er fraværende i debatten. Derfor ber KN-generalen KrF om å «hoppe ned fra gjerdet» partiet har satt seg på – og ta inn over seg dette bildet på en helt annen måte enn det som er tilfelle i dag:

Halvparten av alle aborter som utføres i verden er livsfarlige. Hvert tiende minutt dør en kvinne som følge av en illegal abort, melder Verdens Helseorganisasjon (WHO).

En utrygg abort innebærer å avbryte et svangerskap uten kvalifisert helsehjelp, ofte i uhygieniske og usikre omgivelser. Umiddelbare, livstruende komplikasjoner kan være blødninger, infeksjoner, og hull i livmor eller andre organer.

Dersom kvinnen eller jenta overlever aborten, kan hun få kroniske underlivssmerter og bli infertil. Problemet er aller størst i fattige land i Afrika og Latin-Amerika, men også et stort problem i Sentral- og Vest-Asia, opplyser Leger Uten Grenser.

LES VERDIDEBATT-INNLEGGET FRA ANNE-MARIE HELLAND: Vil KrF ha sårbare liv på samvittigheten?

Dilemma

– Hva bør KrF gjøre?

– Som det bistandspartiet KrF er bør det kjempe for fattige kvinners rett til helhetlig ­reproduktiv helse, inkludert retten til trygg abort, sier Helland, og legger til:

– Retten til abort er et svært krevende etisk dilemma, så jeg ser at KrF står i en skvis, for de har enkelte velgere som har et fast og isolert syn på abort. Men det er vesentlige forskjeller på abort i Norge og i afrikanske land.

– Som hva da?

– Når man møter desperate­ unge jenter som ikke ser en ­annen utvei enn å drikke gift ­eller stikke en kassavapinne opp i egen livmor for å utføre en abort, ja, så ser man at det må tenkes nytt i spørsmålet om retten til sikre aborter.

Helland sier retten til trygge aborter også handler om noe som er svært viktig:

– Da kan vi møte kvinnene og få en samtale med dem. Kanskje vil de likevel velge abort, men det kan også skje at de velger annerledes. Nå må de gå i skjul, gjøre noe ulovlig. Det er i sannhet selvbestemt abort.

LES MER Nekter kvinner lovlige aborter

Viktig

Retten til abort for kvinner i utviklingsland er et altfor viktig tema til at KrF kan få slippe unna uten å svare for seg, mener KN-generalen:

«(...) hvorfor er det så stille fra KrF på et såpass viktig bistandsspørsmål», spør Helland i debattinnlegget.

Strategi

Vårt Land spurte KrF-leder Knut Arild Hareide:

– Hva sier du til utfordringen fra Kirkens Nødhjelp, og med det store deler av Kirke-Norge?

Hareide svarer i en e-post:

– Utenlandske bistands­organisasjoner må opptre klokt på dette området og ikke drive­ abortvirksomhet i strid med loven. Det kan framprovosere ­reaksjoner som kan gi tilbakeslag arbeidet for kvinners utdanning, helse og ansvarlig familieplanlegging.

Han mener KrF har en helhetlig strategi for å bedre mor-barn-mødrehelse i fattige land.

– Det forebyggende arbeidet og ikke minst arbeidet for å styrke kvinners utdanning og kunnskap om familieplanlegging er svært viktig for å styrke kvinners stilling i samfunnet og deres rettigheter.

Hareide imøtegår kritikken fra KN ved å vise til stortingsvedtak:

– Det var for eksempel en ­enstemmig utenrikskomité 
– ­inklusive KrF – som i 2008 ­understreket viktigheten av «Helsetjenester knyttet til ­svangerskap og fødsel, tilgang til god prevensjon og lovlige 
og trygge aborter».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter