Nyheter

Kirkens beklagelse kommer snart

Allerede på neste års kirkemøte kan homofile få en beklagelse for hvordan de er blitt behandlet i kirken. Flere på Kirkemøtet har støttet kravet.

TRONDHEIM: – Jeg håper alle her kan anerkjenne hvor umåtelig vondt det er å få kjærligheten sin tråkket på, sa Kristina Bjåstad (25) til Kirkemøtet torsdag. Hun er en av dem som har bedt om at Den norske kirke beklager diskrimineringen av mennesker med en annen kjønnsidentitet enn heterofile.

LES OGSÅ: Tror på offentlige troskroner i framtiden

– Kirken skadet mest

Flere har så langt på Kirkemøtet gått inn for at kirken må beklage hvordan LHBT-personer er blitt behandlet.

– Kirken har vært en av de samfunnstitusjonene som har gjort mest skade på homofile fram til i dag – og som gjør det i dag. Skaden er påføring av skam, psykisk sykdom og i verste tilfelle selvmord, sier Bjåstad, som er fra Gravdal i Lofoten.

Når folk går løs på troen hennes og hevder at homofile som henne lever i synd og går fortapt, stikker smerten dypt, sier hun.

Ungt initiativ

Ungdommene i Den norske kirke har vært pådrivere for at kirken skal gi en beklagelse. Ungdommens kirkemøte (UKM) beklaget i fjor høst diskrimineringen som LHBT-personer har vært utsatt for og sendte ballen videre til andre organ i kirken.

Kirkerådslederen har tatt den og var tydelig i sin tale til Kirkemøtet: Tiden er inne for å beklage.

– Hva skal kirken beklage?

– Språket som er blitt brukt. Ord er også handlinger, fordi de skaper noe. Det å oppleve en kirke som avviser hvem du er, betyr at du opplever deg avvist av Gud, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til Vårt Land.

LES OGSÅ: Kjeftet på Kirkemøtet for baksnakking

– Florerer

– Hvordan skal man formulere en beklagelse som ikke krenker dem som er imot vielse og homofilt samliv?

– Det skal vi ganske sikkert finne fram til. Arbeidet med beklagelsen er ikke startet, og det må få gå sin tid for at den skal bli god. Jeg har opplevd sterk støtte fra mange i at dette er betimelig, for nedlatende ord florerer, blant annet i sosiale medier.

– Også blant kirkefolk?

– Åja! En beklagelse vil medføre at alle må tenke gjennom hvordan ordene virker.

En beklagelse vil ikke endre holdninger på grasrota uten videre, mener Kristina Bjåstad.

– Det viktigste resultatet er at skeive på grasrota vil ta godt imot den. For mange er det for lite og for seint. Men det kan være med på gi folk en mulighet å gjenoppdage troen eller kirken sin, kanskje tørre å ta sin plass i kirken.

LES OGSÅ: Advarte kirken mot å bli «majoritetsblind»

Legge bak

På første møte i Kirkerådet vil Gunleiksrud Raaum ta opp beklagelsen som sak. Hun ser det som naturlig at Bispemøtet involveres. Første mulighet en offisiell beklagelse kommer på neste års kirkemøte.

– Det er ikke snakk om at dette trekkes ut i årevis, sier hun.

– Når kan kirken legge dette bak seg?

– Vi er i ferd med å legge det bak oss. Vigselsvedtaket er særdeles viktig for å legge dette bak oss, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

Vigselsliturgi som kan benyttes av likekjønnede par blir etter alt å dømme vedtatt mandag. I fjor vedtok Kirkemøtet at kirken skal ha rom til to syn på ekteskapet.

LES OGSÅ: Varsler død og ulykke

Biskop-støtte

Biskopene Halvor Nordhaug og Solveig Fiske sa på Kirkemøtets første dag at de støtter en beklagelse. Også Møre-biskop Ingeborg Midttømme gir sin støtte, ifølge Dagen. Hun hevder at eketeskapet er for mann og kvinne, men har stemt for at det skal være rom for to syn i kirken.

– Hva skal kirken beklage, Ingeborg Midttømme?

– Vi kan beklage sår som kirke har påført medmennesker. En slik beklagelse vil også erkjenne at språkbruken som mennesker har møtt hører fortiden til. Vi må ta ansvar for hvordan ordlegger oss videre, sier Møre-biskopen.

– Kirkerådslederen vil at kirken skal beklage at homofile har fått høre at deres samliv er synd? Er det noe du kan beklage?

– Jeg vil ikke gå inn på det konkrete innholdet i hennes tale. Det er ulikt syn i Den norske på hvorvidt homofilt samliv er synd eller ikke. Hele kirken kan uansett ikke stille seg bak påstander om homofilt samliv er synd, eller ikke.

– Hvordan skal en beklagelse formuleres for å få din tilslutning?

– Det har jeg ikke fått tid til å tenke på, og det er ikke sikkert at beklagelsen skal formuleres av Kirkemøtet.

LES OGSÅ: – Bryter ikke med evangelisk-luthersk lære

– Stor sprang

Når Ingeborg Midttømme ser bakover i tid, ser hun hvordan Bispemøtet har endret sin språkbruk om homofile fra den gang kirken holdt fast ved det som var et gjengs syn om at homofili var en diagnose.

– Det har vært en stigmatisering, og det er et stort sprang fram til i dag der det skjer en respektfull dialog for at LHBT-mennesker skal ha en naturlig plass i kirken.

På mandag er det ventet et flertall når Kirkemøtet skal stemme over ny liturgi som likekjønnede par kan benytte. Midttømme vet ennå ikke hva hun skal stemme, for innstillingen er ikke klar når Vårt Land møter henne.

Omvendt diskriminert. Kristina Bjåstad kan kjenne igjen følelsen av å bli diskriminert, den samme følelsen som de som står for et tradisjonelt ekteskapssyn nå beskriver.

– Jeg er vokt opp i en kirke der jeg har kjent meg både hjemme og ikke helt hjemme. Så jeg forstår det om de føler det. Men jeg ønsker er ikke å ta kirken fra folk, samtidig som jeg ikke ønsker å bli fratatt kirken min. Derfor er det viktig at det skal være en reservasjonsrett for prester.

– Kan du støtte en beklagelse som motstandere av homofilt ekteskap kan underskrive på?

Kristina Bjåstad må tenke seg om før hun svarer.

– For at jeg skal kunne ta til meg en beklagelse, må den ha tatt inn over seg hva det er som har skadet. Det føler jeg også de med et tradisjonelt ekteskapsyn har tatt inn over seg, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter