ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

‘Kirkene viktig for å begrense hevn og vold’

Den ledende nordirske historikeren Richard English sier at de ulike kirkene i Nord-Irland har spilt en vesentlig rolle som en modererende kraft i konflikten.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

Historikeren Richard English svarer på spørsmål om striden mellom protestanter og katolikker i Nord-Irland. Les hovesaken i vår religion og konflikt-serie her. 

I hvilken grad har konflikten vært drevet av religion eller religiøs tilknytning?

– I all hovedsak har den nordirske konflikten vært nasjonalistisk, om statsmakten. Men de rivaliserende formene for nasjonalisme har historisk vært gjennomsyret av religion – henholdsvis katolsk irsk nasjonalisme og protestantisk britisk unionisme – og de religiøse skillelinjene er fortsatt sterke. De to største partiene henter i overveldende grad sine stemmer fra forskjellige religiøse samfunn: Protestanter stemmer på Democratic Unionist Party (DUP), katolikker stemmer på Sinn Fein.

Det handler mer om maktkamp enn om religion?

Richard English

  • Professor i politikk ved Queen's University Belfast i Niord-Irland, hvor han også er Distinguished Professorial Fellow i senator George J. Mitchell Institutt for global fred, sikkerhet og rettferdighet.
  • Hans forskning fokuserer på politikk og nasjonalismens historie, politisk vold og terrorisme, særlig i Irland og Storbritannia.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer