Nyheter

Kirken: – Vi ba om at sexscenen ble fjernet

Sokneprest og menighetsrådsleder reagerer på at elskovs-scenen der artisten Tooji simulerer sex med en mann utkledd som prest ble med i den ferdige videoen.

Den norske artisten Tooji Keshtkar sto mandag frem som homofil i et intervju med nettstedet Gaysir. I forbindelse med intervjuet slippes også en video til Keshtkars siste singel «Father».

Videoen er filmet i Frogner kirke i Oslo. En scene der artisten simulerer sex med en annen mann foran alterringen i kirken har fått Oslo-biskop Ole Christian Kvarme til å reagere kraftig.

– Opptak av intime scener foran alteret er helt uakseptabelt, og en grov misbruk av kirkerommet, skriver biskopen i en pressemelding.

Hadde møte

Det var menighetsrådet som i et møte 22. april sa ja til at MGP-Tooji og produksjonsselskapet bak videoen fikk lov til å bruke kirkerommet. Nå føler de seg lurt.

– Sokneprest og menighetsrådets leder har i møte med produsenten inngått avtale med dem om å fjerne interiøret i kirken fra elskovsscenen. Vi beklager at denne avtalen ikke er fulgt opp. Da vi innså dette ba vi om at scenen ble tatt ut i sin helhet, sier menighetsrådsleder Tellef Raustøl i Frogner menighet, til VG.

VG har også fått tilgang til beskrivelsen som er bakgrunnen for at Frogner menighet sa ja til prosjektet. Der skriver Tooji Keshtkar dette:

«Scenen er tenkt utført poetisk, symbolsk og vakker med kjærligheten mellom de to i fokus og med englevinger som omfavner de to fra oven. Dette hele vil bli gjort veldig statuesk og symbolsk for å symbolisere det gudommelige. De vil være intime gjennom omfavnelse, dette for å understreke deres rett til å elske hverandre og velsignelsen av dette»

– Det vi trodde Tooji beskrev i søknaden var scenen helt på slutten av videoen, der mennene omfavner hverandre og englevingene kommer til syne. Vi hadde ingen anelse om at det skulle være elskovsscener, sier Raustøl, til avisen.

LES OGSÅ: Biskopen reagerer på Toojis kirkesex-video

– Homofili er også hellig

– Dette er nok det viktigste jeg har gjort i mitt liv. Nå får det være opp til folk å tolke videoen, men for meg er det viktig å si at dette handler om den rene, utvetydige kjærligheten mellom to av samme kjønn som elsker hverandre, sier Tooji til nettstedet Gaysir.

Til Dagsrevyen utdyper Tooji mandag kveld:

– Dette er et kunstuttrykk, at noen kan oppfatte videoen som drøy får være deres sak. Homofil kjærlighet i det helligste rommet er også en del av Gud. Provokasjon i kunstform når ofte ut til mange, sier han, og fortsetter:

– Homofili er også hellig.

Artisten fortalte også om en heftig dag der han har fått både positive og negative tilbakemeldinger.

– Jeg håper at valget mitt om å stå frem kan være til hjelp. Spesielt for homofile med minoritetsbakgrunn, sier Keshtkar.

Han hevdet også i intervjuet med Dagsrevyen at han på bakgrunn av prosjektet også hadde fått sparken fra sin jobb som programleder for MGP Junior.

– Vi var i gang med innspillingen av en ny sesong. Det er trist at det at jeg er homofil førte til at jeg fikk sparken fordi de mente jeg ikke ville være et godt forbilde for barn.

NRKs underholdningsredaktør bekrefter overfor VG at Tooji ikke skal fortsette i MGP Junior, men har en annen forklaring på det hele enn artisten.

– Tooji har bestemt seg for å satse på musikken en tid fremover, så han er dessverre ikke aktuell som programleder for MGP jr i år. Men vi har full forståelse for beslutningen og ønsker han bare masse lykke til, sier Halvorsen.

LES MIN TRO-INTERVJU MED TOOJI: Hverdagsmagikeren

Ikke imponert

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er ikke imponert.

– Kirkerommet skal aldri benyttes som visuell kulisse for seksuelle scener i en kommersiell produksjon. En tilsvarende scene mellom mann og kvinne ville vært like uakseptabel, sier biskop Kvarme.

Han får også støtte fra leder for Åpen folkekirke, Sturla Stålsett.

– Jeg mener at sex- og elskovscener ikke hører hjemme i et kirkerom, enten det er kjærestepar av ulike eller samme kjønn. Kirkerommet er for noe helt annet, sier Stålsett til kjendis.no.

Åpen folkekirke stiller lister ved kirkevalget til høsten, og arbeider blant annet for innføring av en liturgi for vigsel av likekjønnede par.

– Støtte kampen

Til VG forteller sokneprest Margunn Sandal at artisten fikk låne kirken til video-innspillingen fordi Frogner menighet ønsket å støtte kampen for homofiles rettigheter.

– Vi opplever at kirken skylder å komme de homofile i møte og åpnet kirken for å støtte kampen for likeverdig kjærlighet med kirkens velsignelse, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter