Nyheter

Kirken lager fellesfest og spontan-dåp

De siste årene har flere menigheter tatt kreative grep for å dempe pengepresset ved bryllup og dåp.

De siste årene har flere menigheter tatt kreative grep for å dempe pengepresset ved bryllup og dåp.

Enkelte tilbyr gratis utleie av dåpskjoler. I Iladalen menighet i Oslo forsøkte de i vinter å senke dåpsterskelen med en gratis, felles dåpsfest. Lademoen kirke i Trondheim var i fjor den første menigheten i Norge med drop-in-dåp.

LES MER: Tilbyr alt-i-ett-løsning for å senke terskelen for å døpe barna

En åpen dåpsdag fungerer slik: Ta med fødselsattest og faddere i kirken, få en samtale med presten, deretter blir barnet døpt. Ideen kommer opprinnelig fra Sverige. I Jeløy kirke arrangerte de dette for første gang sist lørdag. I oktober blir det åpen dåpsdag i Moss kirke.

– En del kvier seg for å døpe barna sine, fordi de av økonomiske eller familiemessige grunner synes det blir for mye styr, uttalte nylig sokneprest Bjørn Tore Pettersen i Moss og Jeløy kirker til Moss avis.

LES MER: Ti ganger evig troskap

Dåpen er blitt mini-bryllup

Også massebryllup har blitt arrangert tidligere i Norge. I Eidskog kirke i fjor sa fem par ja til hverandre da kirken inviterte til «tidenes bryllupsfest i bygda» for å markeres kirkens 350-årsjubileum. I Sverige kom elleve par til Bjursås kirke da den åpnet dørene i tre timer for drop-in-bryllup.

LES MER: Satt i kø for drop-in bryllup

En gjennomsnittlig bryllupsfeiring koster mellom 100.000 og 130.000 kroner, ifølge beregninger magasinet Ditt Bryllup gjorde i 2013. Da kommer bryllupsreisen i tillegg. Men også andre kirkelige begivenheter får en stadig høyere prislapp. Dåpen er blitt det nye mini-bryllupet, kunne Vårt Land fortelle for et par år siden. For mange er ønsket om den perfekte dåp så stort at de setter den bort til profesjonelle festplanleggere.

Ingen vigsel light

Tor Singsaas, biskop i Nidaros bispedømme, har sansen for stunts som drop-in-dåp og drive-in-bryllup.

– Dette er ikke tiltak for å få opp dåps- eller bryllupstallene. I stedet dreier det om å hjelpe folk som av økonomiske eller sosiale grunner ikke har mulighet til å gifte seg i kirken eller få barna døpt.

– Er det, rent liturgisk, uproblematisk å kutte for eksempel talen i en vigsel?

– Jeg har tilliten til at prester tar det faglige ansvaret for vigselen. Selvfølgelig er det en utfordring å få til en ordning som ivaretar verdigheten, men samtidig har man i årevis kunnet foreta vigsler på prestekontoret. Dette er ikke noe nytt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter