Nyheter

Kirken i Tysfjord skaper trygg møteplass

Diakon Anna Kuoljok i Tysfjord er klar til å starte opp samtalegruppe for lulesamer som har opplevd vold og seksuelle overgrep.

VG fortalte i helgen historiene til elleve kvinner og menn fra Tysfjord i Nordland som har opplevd overgrep. Alle er lulesamer, og overgrepene ble dysset ned av hensyn til gjerningspersonen, bygda eller den læstadianske menigheten.

Diakon Anna Kuoljok har selv lulesamisk bakgrunn, og har tidligere ledet samtalegrupper for lulesamer i regi av Den norske kirke.

Førstkommende onsdag legger hun fram en diakoniplan for Tysfjord. Hvis den blir godkjent, vil det bli startet opp samtalegrupper i samarbeid med Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

– Folk i Tysfjord er redde og sinte. Det er viktig å skape møteplasser der vi sammen med fagfolk kan snakke om temaer som berører oss, sier hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Ikke flere overgrep i Tysfjord enn andre steder

Trene opp fagfolk

Hennes erfaringer fra tidligere samtalegrupper er at det er mange lulesamer som synes det er vanskelig å få hjelp, og å bli trodd. Derfor handler det også om å trene opp fagfolk til å komme i kontakt med minoritetsbefolkningen.

– Med den harde fornorskningsprosessen som har foregått i våre områder finnes det ikke tillit til det statlige hjelpeapparatet. Vi må forsøke å bygge opp kunnskap og kompetanse hos fagfolk om vold og seksuelle overgrep i lukkede miljøer, sier Kuoljok.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg: - Man mister sine idoler, men jeg har ikke helt mistet Jesus

Frustrasjon og sinne

Hun forteller om et folkemøte i forkant av artikkelen i VG. Kommunen informerte om hvilke hjelpetilbud som hadde blitt satt i gang, men hele seansen ble avsluttet med at ingen fikk lov til å stille spørsmål, forteller Kuoljok.

– Det skapte frustrasjon og sinne. Jeg ønsker at kirken skal være med på å skape møteplasser der det er lov til å stille spørsmål, legge fram sin egen historie og diskutere tro og liv, sier hun.

LES OGSÅ: Sentralbanksjefen om det å miste broren Knut Olsen, tidligere programleder i Dagsrevyen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter