Politikk

– Kirken gjør Frp en tjeneste

Prest mener kirken ikke klarer å gjøre teologien sin relevant i samfunnsdebatten. I stedet bruker den opp kruttet på politiske enkeltsaker den ikke har god nok greie på.

«Kirken bør lytte til Frp», fastslår prest Ole Jakob Løland i en kronikk i Klassekampen. Diskusjonen mellom preses Helga Haugland Byfuglien og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) i Dagsnytt 18 onsdag 4. november, ga ham «sterk sympati» for sistnevnte. Samtidig er Løland helt uenig i Frps flyktningpolitikk.

Jeg opplevde en biskop som argumenterte for en viss prioritering på statsbudsjettet ut fra kristne verdier som nestekjærlighet og barmhjertighet. Men dette er kristne sekkebetegnelser som tilsynelatende kan brukes til hva som helst. Da har bispekollegiet et problem. Det blir en retorisk gavepakke til Frp, som får lov til å problematisere den lettvinte posisjonen, sier Løland til Vårt Land.

Listhaug kritiserte Byfuglien for å fremstille regjeringens politikk for slem og kald og for å ta side i den politiske debatten om asylregningen.

– Enkle løsninger

Løland mener Byfuglien serverte for enkle løsninger på et komplekst, politisk problem. «Hvordan vet kirken at større bevilgninger til langsiktig bistand er et tiltak som entydig virker mer effektivt mot fattigdom og urett enn andre like økonomisk kostbare tiltak?» spør han.

Kirkens fremste kompetanse er ikke bistandspolitikk eller utenrikspolitikk fremhever han. Heller enn å ta raske standpunkt i spesifikke, partipolitiske saker, som oljeutvinning eller flyktningbudsjett, burde den fordype seg i teolog og etikk.

LES MER: – Godhet kan vises på mange måter, men sjelden gjennom passivitet, skriver Lars Gilberg

Aktivisme

Løland understreker at han tror biskopen har et oppriktig engasjement knyttet til hvordan kirken kan være med å forme livet til medmennesker.

– Samtidig er jeg redd for at den kirkelige elitens aktivisme egentlig gjenspeiler for lite tro på det som vi prester driver med til daglig: Forkynnelse av Ordet og forvaltning av sakramentene.

Likevel mener Løland at kirken må forholde seg til store spørsmål med en politisk slagside., men med egne metoder. Han peker på «klimavitnene» som Den norske kirke presenterer på sine hjemmesider som vellykket eksempel. Her fikk enkeltmennesker fortelle om sine opplevelser.

– Da synes jeg kirken traff en nerve. Kirkens rolle er å være vekker og formidler. Det kan kirken gjøre uten å ha de politiske eller teknologiske løsningene.

LES MER: – Biskopene holder seg med falske og politisk banale dikotomier mellom godt og ondt, skriver Kristin Clemet

Spiller kortene

Løland mener det med flyktningkrisen er Frp som peker på et politisk dilemma, og kirken som serverer enkle løsninger. Han viser til at Listhaug i Dagsnytt 18 kunne løfte frem selvmotsigelsen i kirkens tale om dugnad for flyktningene i en diskusjon om statsbudsjettet, der kirken selv ikke har ofret noen av sine økonomiske tildelinger.

Kronikkforfatteren advarer mot å sløse med moralsk kapital, en kapital mennesker trenger når kirken «virkelig kan stå opp for menneskeverdet på troverdig vis».

«Jeg er bekymret for at utspillene deres mister sin kraft, fordi de blir for spesifikke, sekulære og kjemisk frie for teologi,» skriver han.

Preses Helga Haugland Byfuglien ønsker ikke å kommentere utspillene til Løland.

LES MER: Frp truer med pengekutt til kirken

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk