Kirke

– Kirken bør åpnes raskt

Ni mennesker ble skutt og drept i kirke i Sør-Carolina. Traume-psykolog anbefaler å gjøre kirken raskt tilgjengelig for folk.

Ni mennesker er drept etter at en ukjent mann åpnet ild i en historisk afroamerikansk kirke i Charleston sørøst i USA onsdag kveld. Det var under en bibeltime gjerningsmannen tok seg inn, skriver NTB.

Ifølge TV-kanalen ABC skal det ha vært en femåring i kirken da skytingen tok til. Femåringen skal ha overlevd ved å spille død. Torsdag morgen jaktet store politistyrker på den mistenkte, og politiet gikk også ut med overvåkingsbilder av ham. Politiet omtaler ham som «ekstremt farlig». Skyteepisoden var rasistisk motivert, ifølge politisjef Gregory Mullen.

– Den eneste grunnen til at noen kan gå inn i en kirke og skyte folk som ber, er hat, sa politisjef Gregory Mullen i Charleston.

LES MER: Bibelgruppe ble offer for rasisme og fri våpenbruk, skriver Helge Simonnes

Symboltungt

Atle Dyregrov er psykologspesialist og har jobbet mye med krise- og traumepsykologi. Hans erfaring er at når personer får psykisk sjokk er den første følelsen nummenhet og en opplevelse av at det hele er uvirkelig.

– Det er en beskyttelsesreaksjon som gjør at vi tar virkeligheten gradvis innover oss. Hadde vi tatt alt innover oss med en gang ville vi gått til grunne, sier Dyregrov til Vårt Land.

Han mener at siden tragedien skjedde i et kirkerom vil det også ha en traumatisk tilleggseffekt.

– Det er et symbolsk sted og øker dermed traumegraden i situasjonen.

Psykologen referer til Utøya i 2011.

– At Utøya skjedde på en ungdomsleir var svært symboltungt. Dermed rammer det oss på en voldsom måte.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Pastor blant drepte

Torsdag formiddag amerikansk tid pågrep politiet 21 år gamle Dylann Roof som er mistenkt for drapene.

– Det var åtte døde personer i kirken. To ble fraktet til sykehus, hvor en døde. Vi har ni dødsofre, sier politisjef Mullen.

Den lokale lederen for NAACP (Nasjonalforbundet for fargedes interesser), Dot Scott, sier ifølge Post and Courier at en kvinnelig overlevende fortalte at gjerningsmannen gikk inn i kirken, satte seg ned, før han senere reiste seg og begynte å skyte.

Kirkens pastor Clementa Pinckney, som også er folkevalgt i South Carolina, var blant de drepte, skriver borgerrettighetslederen Al Sharpton på Twitter.

– Vil bli vanskelig

Dyregrov tror det vil bli vanskelig for folk å oppsøke kirken til å begynne med, men han mener det er viktig at den blir gjenåpnet tidlig.

– De første gangene kan det være fryktelig vanskelig for folk å gå dit, men så tilpasser mennesker seg relativt fort. Venter man for lenge kan det blir svært krevende. Det kan sammenlignes med elever som tar tilbake en skole etter fryktelige hendelser som massakrer.

– Kirken skal være et sted man søker tilflukt og trygghet, hvordan vil dette påvirke folks forhold til kirken?

– Helt til å begynne med er ikke stedet så viktig, deretter kommer de mer eksistensielle vurderingene. En del vil nok ha sinnereaksjonene knytte til at det skjedde i en kirke.

Terroraksjoner mot kirker er vi mest vant til å høre om at skjer i Afrika, Midtøsten og Asia. Senest for et par måneder siden ble 14 personer drept og ytterligere 78 såret i bombeangrep utenfor to kirker i den pakistanske byen Lahore.

– I Europa har vi opplevd angrep på jødiske synagoger, men ikke så mange angrep i kirker, påpeker Dyregrov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke