Klima

Kirkeledere refset Statoil, men har aksjer selv

Norske biskoper og kirkeledere har rast mot Statoils oljesandprosjekt i Canada og mot planene om oljeutvinning i nordområdene. Samtidig eier flere av dem aksjer i oljeselskapet.

– Jeg ser ikke problemet med å ha aksjer i et selskap jeg kritiserer. Men vi må hele tiden ha en løpende diskusjon om den etiske legitimiteten i olje- og gassvirksomheten, sier Borg-biskop Atle Sommerfeldt til VG.

Sommerfeldt var saksordfører da Kirkemøtet i 2012 i saken Skaperverk og bærekraft, der det i vedtaket kreves at «norske myndigheter sørger for at Statoil trekker seg ut av de omstridte oljesand-prosjektene i Canada».

Fra kirkelig hold har det i flere år vært rettet hard kritikk mot Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som kritikerne mener skader miljøet og forverrer levekårene for urbefolkningen.

LES OGSÅ: Advarer staten mot å oljegamble

Sommerfeldt var generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN) før han ble biskop. KNs ungdomsorganisasjon, Changemaker, var en pådriver for å presse det statlige kirkefondet, Opplysningsvesenets fond (OVF), til å få Statoil til å snu – eller til å selge aksjeposten i selskapet.

Fikk ikke Statoil til å snu

OVF, kirkelige miljøer og miljøorganisasjoner klarte ikke å få Statoil til å snu, og det endte med at kirkefondet i 2012 vedtok å kvitte seg med alle Statoil-aksjer.

Å selge aksjer i protest, slik Opplysningsvesenets fond gjorde, karakteriserer biskop Sommerfeldt som symbolpolitikk som han ikke helt har sansen for.

LES OGSÅ: – Biskopen fremstiller oss som «fæle mennesker»

VG har med utgangspunkt i Aksjonærregisteret funnet fem såkalte kirketopper som har kritisert Statoil, og som selv har aksjer i selskapet. For Atle Sommerfeldts del dreier dette seg om 100 aksjer som han og kona fikk i familiegave da Statoil-aksjen ble lansert som en folkeaksje for mange år siden. Etter hva Vårt Land kjenner til, er samlet verdi på biskopens aksjepost om lag 14.000 kroner.

Sommerfeldt: – Ikke illegitimt

– Så langt har jeg ikke vurdert det slik at det er illegitimt å ha aksjer i Statoil. Oljevirksomhet er en legitim og lovlig virksomhet, som hele den norske økonomien høster fruktene av, sier biskop Sommerfeldt til VG.

Også biskop Tor B. Jørgensen, som har profilert seg sterkt i den klima- og oljepolitiske debatten, er aksjeeier i Statoil. Han eier riktignok bare én aksje, og den skaffet han selv ikke i investerings- eller spareøyemed.

– Det er en aksje jeg kjøpte for å få tilgang til informasjon og for å kunne delta i Statoil-sammenheng i forbindelse med en aksjon mot oljesand for noen år siden, sier Jørgensen til VG.

Hagen Agøy: – Uproblematisk

Berit Hagen Agøy er generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Den norske kirkes spesialorgan for internasjonale, mellomkirkelige og sosialetiske spørsmål. Hagen Agøy har 165 Statoil-aksjer, og hun ser ingen problemer med å eie disse aksjene, samtidig som hun har vært med på å kritisere selskapet.

Prost Sigurd Skollevoll, som er medlem i Kirkerådet, har 165 Statoil-aksjer.

– At et selskap i en sak tar valg man er uenig i, er alene ikke nok til at man har en moralsk plikt til å selge aksjene, mener Skollevoll.

Tysdal Moe: – Statoil gjør også mye bra

Bjørg Tysdal Moe er nestleder i styret i Opplysningsvesenets Fond, som i 2012 vedtok å kvitte seg med alle Statoil-aksjer.

Tysdal Moe har 196 aksjer i Statoil, og var med på vedtaket som ble gjort i protest mot selskapets oljesandprosjekt i Canada. Til VG sier hun at det er banken hennes som forvalter investeringene, og som har kjøpt aksjene i Statoil.

– Jeg er ikke begeistret for Statoil sitt engasjement i oljesand. Men Statoil gjør også mye bra, sier Tysdal Moe.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima