Kirke

Kirke opp av asken

Hønefoss kirke brant til grunnen i 2010. Etter drøye seks år med venting legges grunnstenen til «Himmeltrærne» ned i morgen. Det koster.

– Forsikringspremien dekker ikke alle kostnadene ved å bygge en ny kirke. Når det er sagt, så har vi ikke valgt en spesielt dyr kirke, sier Roar Olsen, nestleder i Hønefoss menighetsråd og medlem av Ringerike kirkelige fellesråd.

Han forklarer at finansiering er én av grunnene til at det har tatt så lang tid å starte arbeidet med å reise en ny kirke på Hønefoss.

Den tidligere kirken brant ned til grunnen den 26. januar 2010.

800 000 i året.

– Den nye kirken gir oss rom for å flytte kontorene til kirkevergen og resten av administrasjonen ned til kirken, slik at alt er samlet, sier Olsen.

For å finansiere kirken har kommunen bidratt med 26,2 millioner kroner.

I tillegg har Ringerike kirkelige fellesråd tatt opp et lån på 18 millioner, noe som betyr at fellesrådet må betale 800 000 kroner hvert år for å nedbetale lånet.

Kirkeverge i Ringerike, Kjetil Gjærde, er forberedt på at det vil merkes økonomisk.

– Det gjør at vi har 800 000 mindre å leve for, og det merker vi jo. Samtidig er det slik at Ringerike har ti menigheter, og de er solidariske med hverandre. Vi drar sammen for at budsjettet skal gå opp og at ny kirke på Hønefoss kan bli en realitet.

LES MER: Prioriterer ikke sikring av kirker

Bygger større.

Kirken som brant ned i 2010 hadde 350 sitteplasser. Da den stod ferdig i 1862 utgjorde menigheten 900 medlemmer.

I dag har Hønefoss menighet 8000 medlemmer, og den nye kirken har 500 sitteplasser.

– Loven pålegger oss å bygge større. Kirken skal egentlig kunne romme 10 prosent av menigheten, med maks antall på 500 sitteplasser. Vi søkte om å bygge mindre, men fikk avslag, sier kirkeverge Gjærde.

LES MER: 1822: 113 personer brant inne på pinsegudstjeneste

Demokratisk prosess.

Han er glad for at arbeidet endelig er i gang, og føler han har menigheten i ryggen når det gjelder valg av plassering og arkitektur til den nye kirken.

– Vi er demokratiske på Ringerike. Det har blitt avholdt flere folkemøter for menigheten. De har fått si sin mening om både kirkens plassering og utforming.

– Kirkens plassering har blitt diskutert. Dere bygger den på den gamle branntomten. Hvorfor?

– Det har også menigheten fått være med på å bestemme. Valget stod mellom den gamle branntomten og en kommunal tomt rett utenfor kirkeportene, sier kirkeverge Gjærde.

Ny arkitektur.

Den gamle kirken hadde en sentral beliggenhet i byen, omkranset av gravkapell, kirkestue og en kirkegård. Den nye kirken vil ligge på samme sted, men får en ganske annen fremtoning.

Mange ønsket lenge en kopi av den gamle kirken.

– Det er sterke følelser knyttet til gamle kirkebygg, og mange mente nok at det var en god idé å bygge en kopi. Men det har seg sånn at norske forskifter gjør det umulig å føre opp en ny kirke i den gamle byggestilen, sier Olsen fra menighetsrådet.

Kirkevegen har tro på det nye bygget.

– At vi nå bygger en kirke for vår tidsalder tror jeg bare er bra.

LES MER: Brennhet debatt etter kirkebrann

Møteplass.

Det tror også nestleder i menighetsrådet.

– Det blir et signalbygg! Kirken skal være en møteplass i Hønefoss sentrum. Den skal brukes til andre ting enn bare gudstjeneste, og være åpen for alle, sier Olsen.

Han ser frem til søndagens grunnsteinsnedleggelse, hvor et skrin skal plasseres under det stedet hvor alteret skal stå.

– Det er mange lover og regler for hvordan dette skrinet som skal legges ned skal se ut, men nå er vi klare. Skrinet inneholder en bibel, salmebok, aviser og siste utgave av menighetsbladet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke