Kirke

Kirke kan stoppe bedehus

Lokalbefolkningen i Vats i Rogaland vil bygge nytt bedehus, men kan bli hindret av at kirken deres står på fredet grunn. Riksantikvaren vil sette ned foten.

Innvendingen er at bygget vil komme for nærme det vernede kirkestedet.

– Kravene fra Riksantikvaren er urimelige. Det blir nok en god del diskusjoner fremover, sier Sjur Inge Stødle, kontaktperson for Vats bedehus/soknehus-forening som i snart ti år har planlagt å oppføre et nytt bedehus ved Vats kyrkje i Vindafjord kommune i Rogaland.

Så langt har det blitt samlet inn opp mot én million kroner, og i styret i foreningen sitter både representanter fra Vaks menighetsråd og nåværende bedehus med et felles ønske om et samlet, kombinert menighets- og bedehus.

Planene står imidlertid på stedet hvil etter at Riksantikvaren 20. juni ga sin anbefaling til Rogaland fylkeskommune om at foreningen bør finne en plassering med større avstand til kirken, og med redusert størrelse på bygget.

Vernet område

Det begrunnes med at Vats kyrkje står på et sted med kirkegård fra middelalderen, og at stedet er automatisk fredet. Selve Vats kyrkje fra 1855 er også listeført, det vil si at den er er omfattet av særlige verneregler.

Det finnes allerede tre bedehus spredt i bygda.

– Husene er ikke særlig moderne, og ingen av dem har universell utforming. Derfor ønsker vi å bygge et helt nytt, forklarer Sjur Inge Stødle.

I utgangspunktet har foreningen søkt om å oppføre bedehuset omtrent 35 meter fra Vats kyrkje. På sikt kan det også være aktuelt med en utvidelse, som vil gi en avstand på omtrent 30 meter. Bygget er planlagt med et samlet bruksareal på 800 kvadratmeter fordelt på to plan.

LES OGSÅ: Kulturskatt må tjæres

Svar denne uka

Riksantikvaren reagerer både på størrelsen på bygget og nærheten til den listeførte kirken.

«Muligheten til å oppleve sammenhengene i det historiske landskapet svekkes ved å oppføre et nybygg bare ca. 35 m fra kirkestedet. En bygging som planlagt vil kunne medføre utilbørlig skjemming av kirkestedet», skriver seniorrådgiver Hanne Merete R. Moldung til fylkeskommunen.

Hun ønsker ikke å kommentere saken og henviser til fylkeskommunen. Ingvar Kristiansen ved seksjon for kulturarv i Rogaland fylkeskommune opplyser at foreningen vil få svar fra dem i løpet av uka.

Ikke en brems

Fungerende riksantikvar Kristin Bakken skriver i en e-post at Riksantikvarens samfunnsoppgave er å sørge for at de kulturhistoriske verdiene som er viktig for landet, blir tatt vare på, og at det gjelder både som kilde til opplevelse, bruk og kunnskap.

– Det er viktig at disse hensynene hele tiden veies opp mot hensyn til samfunnsutvikling og andre brukerinteresser. Vi foretar alltid en grundig avveining av disse forholdene i hver enkelt sak, forklarer Bakken.

Er ivaretakelsen av en kirke som ikke tilfredsstiller dagens krav viktigere enn utviklingen av levende menighetsliv?

Det viktigste for oss er at de kulturhistoriske verdiene blir en positiv faktor for samfunnsutvikling og ikke en brems. Dette gjelder også for kirke og kirkelivet, svarer Bakken.

LES OGSÅ: Dokumenterer bedehusland

Ønsker samarbeid

Stødle og foreningen understreker at de ikke kommer til å gi seg lett i denne saken.

– Ønsket vårt er å få bedehuset så nært kirken som mulig, slik at de i visse sammenhenger kan nyte godt av hverandre og lette på hverandres bruk, forklarer Stødle.

Han understreker at det bare blir et hjørne på bedehuset som vil stå så nærme som 30 meter fra det ene hjørnet på kirken.

– Mesteparten av huset vil ha større avstand. Det har vært befaring, og folk fra bispedømmerådet og kirkearkitekt har vært og sett, og alle virker positive til prosjektet. Det er for å utnytte tomten at det er best for oss å bygge 30–35 meter i stedet for 60 meter unna kirken.

Til syvende og sist er det biskopen som har myndigheten til å ta avgjørelser i saker som denne, men han er pliktig til å høre på fylkeskommunens anbefalinger.

Ved Stavanger bispedømmekontor får Vårt Land opplyst at de som kjenner til saken godt nok til å uttale seg er på ferie.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke