Nyheter

Katolikkene godtar kutt i statsstøtten

Oslo katolske bispedømme går med på at fylkesmannen holder tilbake åtte millioner i statstøtte hvert år i fem år, men opprettholder samtidig søksmålet mot staten.

– Mens vi venter på at retten skal avgjøre denne saken, forholder vi oss til den motregningsplanen Kulturdepartementet har lagt frem, sier administrativ leder i Oslo katolske bispedømme Lisa Wade i en pressemelding.

Det skjer etter at Kulturdepartementet i forrige uke avslo Oslo katolske bispedømmes (OKB) klage på tilbakebetalingsplanen av 40 millioner med statsstøtte.

Tilbakebetalingsplanen, som er foreslått av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, gjennomføres ved motregning. Det betyr at det trekkes 8 millioner fra OKBs statsstøtte over en periode på fem år. Første avdrag betales i forbindelse med utbetalingen av statstøtte høsten 2016.

LES MER: Ber om utsatt tilbakebetaling

Opprettholder søksmål

Kulturdepartementet ga i februar Fylkesmannen i Oslo og Akershus medhold i sin avgjørelse om at OKB hadde mottatt 40 millioner for mye i statstøtte i en periode fra 2011–2014 for medlemmer som selv ikke hadde meldt seg inn i kirken.

OKB er uenig i vedtaket, og tirsdag forrige uke leverte de derfor en stevning av staten hos Oslo tingrett.

– Det er viktig for oss å understreke at vi er uenig i vedtaket om at vi skal tilbakebetale 40,5 millioner kroner. Vår respons er å gå til søksmål mot staten. Vårt standpunkt er at statens tolkning av loven er uriktig og at vi aldri har fått for mye utbetalt, skriver Wade.

Det var på bakgrunn av det da varslede søksmålet at OKB ba om å få utsatt tilbakebetalingen til etter saken er blitt prøvd for retten.

– Vi ser ikke på dette som en helomvending, men at vi forholder oss til Kulturdepartementets motregning av støttebeløpet. Skulle vi vinne rettsaken, er dette penger vi vil få tilbake, skriver Wade.

Vil sende et signal

I en e-post fra Kulturdepartementet skriver statssekretær Bård Folke Fredriksen at de mener det er klart at OKB har registrert medlemmer på en ulovlig måte, og at de ikke vil utsette tilbakebetalingen som en følge av søksmålet til bispedømmet.

– OKB har rett til å prøve vedtaket for domstolene. Kulturdepartementet mener det ikke er rimelig at en slik rettsprosess, som vil kunne ta mange år, skal stanse tilbakebetalingen, sier han.

Fredriksen er opptatt av hvilket signal departementet sender i denne saken.

– Det er viktig at allmennheten ser at staten håndhever sine regelverk. Dette er ikke minst viktig i forhold til de mange trossamfunn som har fulgt regelverket om hvordan medlemskap skal registreres.

LES MER: Må tilbakebetale 40 millioner

Må vurdere alle utgifter

Lisa Wade mener det er for tidlig å gå nærmere inn på hvilke deler av bispedømmes virksomhet som kan bli rammet av kuttene i statstøtten, men at 8 millioner mindre i året vil merkes.

– Vi må få mer ut av knappe ressurser. Heldigvis har vi mange frivillige som gjør en stor og viktig jobb og som ser verdien av den katolske kirke som samlingssted for mennesker fra hele verden, skriver hun.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter