Nyheter

Kartlegger omfanget av maktmisbruk

Den kristne misjonsbevegelsen Ungdom i oppdrag kontakter nå flere enkeltpersoner, og ber tidligere medlemmer som sitter igjen med vonde opplevelser om å ta kontakt.

Bilde 1 av 2

– Vi sender nå ut en e-post til personer som vi vet har jobbet i prosjekter hvor vi mistenker at belastningen har vært stor. Målet er først og fremst å kartlegge, og så skal vi på bakgrunn av dette vurdere hva vi skal gjøre videre, sier leder for Ungdom i oppdrag (Uio), Andreas Nordli.

I et innlegg i dagens Vårt Land redegjør han for hvordan Uio nå går frem for å komme i kontakt med tidligere medlemmer som sitter igjen med vonde opplevelser etter å ha vært aktive i organisasjonen.

I første omgang søker de enkeltpersoner som har vært med på spesifikke prosjekter i regi av organisasjonen.

– Dette er primært unge mennesker som arbeidet i UiO da de var i starten av 20-årene og som har hatt oppgaver med tydelige forventinger. Med disse forventningene fulgte det også et press, selv om det ikke har vært ment slik fra vår side, sier Nordli.

Han påpeker at alle disse ungdommene skal ha vært gjennom en obligatorisk debrifing, men at de etter noen år kan reflektere annerledes.

– Derfor er det viktig å følge dem opp.

LES MER: Pinsebevegelsen får henvendelser fra Sentermenigheten

Forstår alvoret

Ledelsen i Uio har også vært klar over at det finnes ungdommer som har opplevd matmisbruk i nyere tid.

– Vi kjenner til noen historier fra de siste tolv-femten årene. Det er ikke mange, de kan kanskje telles på en hånd, og vi har ført samtaler med disse og tilbudt debrifing, sier han.

Etter hvert som debatten rundt maktmisbruk i trossamfunn utviklet seg i kjølvannet av VGTV-serien «Frelst», har organisasjonen sett behovet for en ordentlig opprydding. Nordli tror likevel at kartleggingen de setter i gang vil vise at det ikke er snakk om mange mennesker.

– Jeg håper og tror vi ikke snakker om store grupper, men om enkelttilfeller. Jeg vil bli overasket dersom undersøkelsen viser at det finnes mange slike historier. Jeg tror ikke vi har hatt en ukultur de siste 15-20 årene, selv om vi kjenner til enkelttilfeller. Men jeg vil ikke avvise at jeg kan ta feil. Det vil kartleggingen eventuelt vise.

LES MER: Tidligere Jesus-soldater varsler om maktmisbruk

Bort med skammen

I gårsdagens Vårt Land fortalte Trine Lise Aasheim om sin tid i Ungdom i Oppdrag på 70-tallet. 17 år gammel ble hun med i organisasjonen før hun brøt med miljøet som 24 åring.

– Jeg har fått så mange tilbakemeldinger at jeg ikke har tatt tid til å lese alle, sier Trine Lise Aasheim.

Da hun forlot organisasjonen var det med en følelse av å ikke være bra nok.

– Selv om jeg har båret på denne historien lenge, var det sårbart å fortelle den. Likevel tror jeg det er viktig at disse historiene blir fortalt. Noen ganger fremstilles nederlag som noe skambelagt i kristne miljøer. Man fokuserer bare på de positive tingene. Opplever man noe som er vondt, så passer ikke det inn.

Aasheim synes det er bra at Nordli og resten av ledelsen i Ungdom i oppdrag nå gjør en jobb for å komme i kontakt med dem som har lignende historier som henne selv.

– Alt av gode tiltak er bra. Man kan rett og slett ikke få gjort nok. Jeg mener at noe av svakheten ved Ungdom i oppdrag har vært at de ikke ville snakke om de vanskelige tingene, men heller tenke fremover. Det kan fort bli farlig. Organisasjonene må lære av det som har skjedd, hvis ikke skjer det igjen. De må hele tiden være opptatt av trygge rammer, slik at dem som har det vondt blir fanget opp.

Tror du at dette kan skje igjen?

– Ja, og det er viktig at organisasjonene er åpne og ærlige om at det faktisk er ganske sannsynlig at det kan skje. Den bevisstheten må alle lederne ha, og de må ikke ta det som et nederlag hvis det skjer. Vi snakker om mennesker her. Vi er tross alt levende materiale.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter