Nyheter

Kaptein får tilbake bispebolig

Kirkefond må overføre den gamle bispeboligen i Stavanger til stiftelse uten å få en krone i retur.

Det har Stavanger tingrett slått fast i fersk dom.

I 1966 overførte legatet som forvaltet kaptein Reinert Tørresens siste vilje, hans prakteiendom på Eiganes i Stavanger til kirkefondet Opplysningsvesenets fond. Fredheim, som boligen kalles, ble overdratt til OVF med klausul om at dersom boligen ikke lenger skulle brukes som bolig for biskopen, skulle den tilbakeføres til legatet uten vederlag.

Saksøkte kirkefondet

Da boplikten for prester og biskoper falt bort i fjor, flyttet avtroppende stavangerbiskop Erling Pettersen ut av boligen. OVF planla å selge boligen, som har en anslått verdi på 40 millioner kroner, på det åpne markedet.

Det motsatte Kaptein Reinert Tørreasen og Hustru Jorines Legat seg. Med bakgrunn klausulen i overdragelsesavtalen, krevde de å få tomten tilbake. Da OVF ikke ville gå med på det, saksøkte legatet kirkefondet.

LES OGSÅ: Biskopen flytter for å slippe ekstraskatt

– Eide ikke boligen

Striden har stått om klausulene i overdragelsesavtalen er foreldet. Ifølge Løsningsrettsloven som ble innført i 1994, vil tilbakekjøpsklausuler bare ha en gyldighet i 25 år. Men dommeren mener at denne loven ikke gjelder i dette tilfellet. De strenge klausulene i overdragelsesavtalen gjør at OVF, selv om de formelt sett har stått som eiere, ikke reelt sett har vært det. De har bare hatt en bruksrett. De egentlige eierne av Fredheim har hele tiden vært legatet.

Dermed konkluderer dommeren med at OVF må tilbakeføre tomten til legatet vederlagsfritt. De er også dømt til å betale 320.000 kroner i saksomkostninger til legatet.

LES OGSÅ: Nå kan domkirka bli hvit

Vurderer anke

OVF har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

– Vi må lese dommen grundig. Det ser ut som om dommeren har avgjort saken på et noe annet grunnlag enn det partene snakket om i retten, og at han legger til grunn at OVF aldri har eid eiendommen, sier OVFs advokat Olav Andreas Røssaak til Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: Frykter kirken blir kulturhus

Hvilehjem for sykepleiersker

Legatet etter kaptein Tørresen må nå ta stilling til hva de skal gjøre med den verdifulle tomten. Tørresen selv ønsket at boligen skulle brukes til hvilehjem for «sykepleiersker».

– Slik er det med stiftelser som lever lange liv. Av og til blir det opprinnelige formålet litt utdatert og må tolkes i lys av nye tider. Hvordan formålet skal forstås i dag, må legatstyret nå se på, sier legatets advokat Ellen Cecilie Mostad til Stavanger Aftenblad.

En mulighet er at boligen kan brukes som sykehjem, eller at den kan bli solgt og pengene brukes til formålet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter