Nyheter

Kan unngå skatteparadiser

Det blåblå forslaget til nye investeringsavtaler kan forhindre bruk av skatteparadiser.

Det mener nettverk av norske og afrikanske bedrifter.

Mens opposisjon og organisasjoner raser over blåblått forslag om bilaterale investeringsav­taler, velger en av Norges største nettverksorganisasjoner mellom Norge og u-land å støtte regjeringen:

– Vi vil ha flere norske investorer interesserte i det afrikanske markedet, men det er fremdeles risiko knyttet til å investere i ukjent farvann. Investeringsbeskyttelsene i avtalene vil gjøre risikoen mindre, sier Eivind Fjeldstad, daglig leder i Norsk-Afrikansk Handelskammer (NABA).

LES OGSÅ: – Dette er vinn-vinn

Vil gi arbeidsplasser

Kritikerne bekymrer seg for at forslaget skal hemme demokrati og ­næringsutvikling i u-land. Følgene­ for afrikanske land er spesielt trukket frem.

Men organisasjonen som er stiftet for å intensivere handelen mellom Norge og afrikanske land, mener tvert om at investeringsavtaler vil skape afrikansk løft.

– Flere slike avtaler vil skape flere arbeidsplasser i afrikanske land. Og hvis det er noe de afrikanske lederne ligger våkne om natten og tenker på, er det de millionene av ungdommer som må inn på arbeidsmarkedet, sier Fjeldstad.

Hindrer skatteflukt

Avtalene vil også være gunstige for Norge, sier NABA-lederen, som mener norske avtaler kan hindre skatte­flukt til utlandet:

– Gjennom disse avtalene kan man slippe bruk av de ­såkalte skatteparadisene. I dag kan en norsk investor som ønsker ­minimal risiko, velge å opprette­ selskapet sitt på for eksempel Mauritius, som har etablert over 20 investeringsavtaler med afrikanske land. For å unngå at norske investorer etablerer selskapene sine i skatteparadiser, burde Norge hatt egne direkteavtaler.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ikke ovenfra

Norge har bygd opp blant annet oljeindustri gjennom å beskytte seg fra utenlandske interesser. Burde ikke u-land kunne sikre seg tilsvarende?

– Jo, og det har de også muligheten til, sier NABA-lederen.

Han er oppgitt over det han kaller kritikernes «ovenfra- og ned»-holdning til afrikanske land – at Norge vil overkjøre fattigere land med avtalene. Det mener han både er feil og umulig.

– Det er ikke sånn at næringsminister Monica Mæland bare kan troppe opp i Tanzania, og få den røde løperen automatisk lagt ut. Afrikanske land har mange beilere. De kan fort snu seg til land som India, Kina eller USA, sier Fjeldstad og minner om ­Barack Obamas nylige sjarm­offensiv på kontinentet.

LES OGSÅ: Fikk gjennomslag mot skattegjemsel

Ønskeliste

Regjeringen har ikke spesifisert hvilke land de vil inngå avtale med, men NHO har oppgitt til Vårt land at avtaler med Kina, India og Brasil, samt Angola, Nigeria, Malaysia, Vietnam og Thailand er ønskelige.

Fjeldstad peker også på Tanzania, Kenya, Ghana, Mosambik og Sør-Afrika. Tanzania og Kenya er også landene næringsminister Mæland skal besøke på sin første Afrika-reise om en måned. Turen kan ses som et ledd i prioriteringen av mer norsk handel med Afrika, som Mæland varslet i et VG-intervju i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter