Nyheter

Kan omfavne døtrene etter to års mareritt

For to år siden ble Graze Anzoa skilt fra barna under krigens redsler i Sør-Sudan. Forleden kunne tobarnsmoren igjen omfavne Rebecca (6) og Abi (5).

Konflikten i Sør-Sudan har påført befolkningen enorme lidelser, Mer enn 2,3 millioner mennesker er drevet på flukt, titusenvis er drept, og nå truer katastrofal sult.

Midt oppe i elendigheten er det håp om at erkefiendene igjen vil samarbeide i overgangsregjering i hovedstaden Juba fra midten av april.

Lykkelig gjenforening

To år er gått siden Grace Anzoa ble skilt fra de to døtrene da landsbyen deres nordøst i landet ble angrepet og påtent av væpnede opprørere. Hun var nær ved å gi opp håpet om å se døtrene igjen, da Redd Barna nylig klarte å gjenforene den lille familien.

Det var mulig takket være et nyutviklet system der hjelpearbeidere enkelt kan dele store datamengder med blant annet bilder og familieinformasjon om personer som kommer til mottakssentre og flyktningleire.

– Gjennom dette systemet har Redd Barna, UNICEF og deres partnere klart å gjenforene nesten 4.000 barn i Sør-Sudan med sine foreldre, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

LES OGSÅ: Konflikt som ikke tar slutt

Mange leter fortsatt

Mange lever fortsatt i frykt for ikke å få se sine kjære igjen. Totalt blir det anslått at rundt 8.500 barn er atskilt fra sine foreldre inne i Sør-Sudan, i tillegg til mange som har flyktet til nabolandene Uganda, Kenya, Etiopia og Sudan.

Gleden og lettelsen var overveldende da Grace Anzoa endelig gjenforenes med og klemme de to døtrene Rebecca (6) og Abi (5), som hun har spurt etter til nesten alle hun har truffet de siste to årene.

– Jeg visste ikke om de levde eller var døde. Du er ikke en hel person uten barna dine. Jeg var så bekymret. Jeg kunne bare be til Gud om å velsigne dem til vi kunne møtes igjen, fortalte alenemoren etter gjenforeningen.

LES OGSÅ: Ett av ni barn lever i krig og konflikt

Krevende letearbeid

Wang sier at arbeidet med å gjenforene barn og foreldre krever iherdig innsats fra mange involverte. Og selv om denne historien endte godt, fortsetter konflikten i Sør-Sudan, med tragiske konsekvenser for mange barn.

– Sør-Sudan er et av verdens aller verste land å være barn i. Jenter blir for voldtatt og utsatt for seksuell mishandling, gutter drepes for å forhindre at de rekrutteres til væpnede grupper og halvparten av alle barna får aldri gå på skole, sier Wang.

En ny FN rapport dokumenterer omfattende menneskerettighetsbrudd som tortur, krigsvoldtekter og overgrep mot barn i det som er verdens yngste land.

LES MER: FN-soldater skal beskytte sivile, begår overgrep

To års mareritt.

Etter en rekke inngåtte og brutte fredsavtaler i løpet av drøye to år med krig og blodig maktkamp mellom president Salva Kir og hans avsatte visepresident Riek Machar, var målet en ny overgangsregjering på nyåret i år.

Ifølge tidsplanen skal omsider en ny overgangsregjering for nasjonal enhet omsider innsettes 14. april. I går ba imidlertid utbryterpartiet til Machar om noen dagers utsettelse, fordi de mener han ikke kan komme til hovedstaden Juba før 18. april.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Mye hat og dype sår

Kirkens Nødhjelps spesialrådgiver Odd Evjen er nå i Juba, og ser hvordan krigen har satt tydelige spor. Situasjonen er drastisk forverret av ekstrem tørke og matmangel.

– Det er mye hat og dype sår i befolkningen. I tillegg har krigen, sammen med lav oljepris, ført til økonomisk kollaps og økt kriminalitet, sier Evjen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter