Nyheter

Kan bryte med menneskerettighetene

Advokat Arild Humlen sier det kan foreligge potensielle menneskerettighetsbrudd ved Norges behandling av lengeværende og ureturnerbare asylsøkere.

– I menneskerettighetene er det et krav om at mennesker ikke skal behandles inhumant. Det er uavhengig av om man er her lovlig eller ikke, men handler om statens ansvar for de som befinner seg i landet. Denne bestemmelsen kan i enkelte situasjoner være påberopbar, og da tenker jeg på situasjoner hvor personer ikke har mulighet til å returnere til hjemlandet av ulike grunner, sier Humlen.

LES MER: Han ber politiet tiltale ham for å ansette papirløse flyktninger

Statens forpliktelse

Han påpeker at dette må vurderes individuelt i hver enkelt sak.

– Det ligger en forpliktelse hos statene, og den forpliktelsen er sterkere når mennesker er fanget i Norge. Da inntrer det et ansvar fra staten å sørge for deres velferd, sier Humlen.

– Dette handler om de juridiske forpliktelsene. De moralske forpliktelsene til Norge går enda lenger, fortsetter han.

Humlen sier det kan tenkes at staten kan bli dømt for krenkelser på menneskerettighetene i en eventuell rettssak.

– Det er personer som har vært papirløse i Norge i mange år. Jeg hadde en klient som har vært her i 18 år, og han hadde vært fratatt sine rettigheter over flere år. Han hadde nærmest levd på gaten i ti år og har hatt en forferdelig vanskelig livssituasjon, forteller Humlen.

LES OGSÅ: – Uten arbeid er livet meningsløst

Ikke grunnlovsbrudd

– Grunnloven regulerer retten til arbeid, men ikke retten til opphold. Jeg er av den oppfatning at de rettighetene som retten til arbeid er betinget av at man har rett til å oppholde seg i landet, sier advokat Arild Humlen.

Dermed er ikke Humlen enig med Arne Viste om at Norge potensielt kan bryte sin egen Grunnlov ved å nekte ureturnerbare asylsøkere rett til arbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter