ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Kan bli eneste deltaker ved kirkevalget

Ved kommende kirkevalg kan Åpen folkekirkes lister bli eneste alternativ ved valget av medlemmer til Den norske kirkes topporgan.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

Organisasjonen som ble den klare­ vinneren av kirkevalget i 2015 arbeider for at Kirkemøtet «skal gjøre vedtak om at der det stilles kandidatlister, blir det ikke nedsatt en nominasjonskomité på bispedømmenivå».

Åpen folkekirkes leder, Gard Sandaker-Nielsen, bekrefter overfor Vårt Land at dette i praksis betyr at hvis Åpen folkekirke er alene om å stille med valgliste i et bispedømme, blir dette eneste liste. Den bredt sammensatte listen fra en nominasjonskomité blir en saga blott.

– Blir underavdeling av ÅF

– Dersom det blir flertall for noe sånt, kan Kirkemøtet ende opp som en underavdeling av Åpen folkekirke. Forlaget virker useriøst og er en hån mot det kirkelige demokratiet, sier Øivind Benestad. Han er kirkemøtemedlem fra Agder og Telemark bispedømme og frontfigur i det nå nedlagte nettverket Levende Folkekirke. Dette var Åpen folkekirkes motpol i det forrige kirkevalget.

Åpen folkekirke

  • Stiftet sommeren 2014. Stilte egen liste i ni av elleve bispedømmer ved kirkevalget høsten 2015, med ja til vigsel av likekjønnede som kampsak.
  • Organisasjonen som i 2016 hadde 248 betalende medlemmer, blant dem en stor andel av teologer, gjorde et brakvalg. 231.339 velgere brukte Åpen folkekirkes (ÅF) valgliste.
  • I årsmeldingen skriver ÅF at «rundt 65» av deres medlemmer er valgt inn Kirkemøtet, topporganet i Den norske kirke.
  • 11 av 15 medlemmer i Kirkerådet er medlemmer i ÅF, og 13 kirkerådsmedlemmer er med i eller deler Åpen folkekirkes syn på vigsel av likekjønnede.
  • Nå vil Åpen folkekirke arbeide langsiktig, ruste seg for ny seier ved kirkevalget i 2019, bygge ut organisasjonen med regionlag i hvert bispedømme og ansette generalsekretær.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer