Religion

Kamp om troskroner

Sps programsjef Ola Borten Moe vil møte motbør helt inn i landsmøtet for forslaget om å reservere trosstøtten for norske statsborgere.

Utkastet til nytt program for Senterpartiet avslører intern uenighet om saken. Tre av programkomiteens medlemmer har tatt dissens.

På livssynsfeltet ligger det også an til kamp om kirkefondet skal tappes for vedlikehold, samt oppgjør om heldekkende plagg skal være totalforbudt i offentlige bygg.

– Forslaget om bare å gi livssynsstøtte til norske statsborgere kan oppfattes som smålig, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe, en av tre som har tatt dissens i programkomitéen.

Åpent utfall

Ola Borten Moe presenterte det endelige utkastet til program på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Da Vårt Land i oktober i fjor første gang skrev om Sps innskjerping av trosstøtte til utenlandske statsborgere, utløste det sterke reaksjoner:

– Sps forslag er helt vanvittig. Jeg er sjokkert, sa­ Ingrid Rosendorf Joys, leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

Debatten gjorde inntrykk på Toppe:

– Punktet møtte kritikk i første runde. Det bør være et gode i et samfunn å ha rause støtteordninger. Dessuten betaler også utenlandske borgere skatt når de oppholder seg her. Derfor er det gode grunner til å beholde denne delen av trosfinansieringen uendret, sier Toppe og legger til:

– Utfallet under landsmøtet er nok åpent. Selv om flertallet i programkomiteen vil la trosstøtten være forbeholdt egne borgere, så kan det være flere enn meg som tenker: Det er ikke er denne typen saker programbehandlingen vår bør huskes for.

LES OGSÅ: Frykter eggdonasjons-ja blir surrogati-ja

Tappe OVF

Ola Borten Moe, leder for programarbeidet, sier til Vårt Land at forslaget om trosstøtten er blitt «debattert flittig» innad i partiet.

– Vi vil oppgradere betydningen av det å være statsborger i Norge. I global sammenheng har vi en raus støtteordning. Det som er skeptiske til forslaget bør tenke nøye igjennom hvordan livssynsstøtten kan overleve og sikres en nødvendig legitimitet i folket, forklarer Moe.

Det kan også bli intern kamp om andre livssynspenger: Kirkefondet Opplysningsvesenets Fond (OVF). Bortsett fra Kjersti Toppe vil Sp-komitéen bruke av OVFs avkastning til å ta vare på kirkens kulturminner.

Det heter at dette ikke skal «gå på bekostning» av OVF-midlene til menighetsarbeid. Men Toppe frykter nettopp det:

– Det er behov for større bevilgninger til kirkevedlikehold. Men å hente fra fondet kan bli en sovepute for kommuner og stat. De bør ha et hovedansvar.

LES OGSÅ: Sp inviterer KrF til nei-samarbeid

Motorsykkelhjelm

Sp nærmer seg nå Frp i strenghet overfor heldekkende hodeplagg. Partiet går lenger enn Ap og Høyre, som begge vil regulere bruken av slike innenfor undervisningssystemet.

I programutkastet vil nemlig Sp «innføre forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner». På legevakt, Nav-kontorer og i barnehager vil det da være ulovlig å gå innenfor, iført niqab og burka.

– Saken gjelder ikke bare nikab, men også om du går med motorsykkelhjelm på hodet. Dette handler om at det er viktig å se hverandre i øynene for å bygge relasjoner, sa Moe til Dagsavisen i helgen.

– Er dette en relevant sammenligning av hjelm og religiøse plagg?

– Det handler om heldekkende hodeplagg generelt – og er ikke spesielt rettet mot niqab. Det er rimelig at vi ser ansiktene til hverandre, uavhengig av religion og overbevisning. Det er en rimelig grense å dra opp. I flere europeiske land går man lenger enn dette, svarer Moe.

LES OGSÅ: Venstre kan åpne for aktiv dødshjelp

«Undertrykkende»

Under pressekonferansen poengterte Moe at Koranen ikke gir noe påbud om heldekkende plagg og at det i praksis kan virke undertrykkende

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion