Nyheter

Kåret til Frøken Farvel

Tysklands vakreste begravelsesagent er kåret.

Det var en vakker begravelse, sier folk, og tenker gjerne på blomstene, talene, sangene og oppmøtet. Og snart kommer vi kanskje til å kommentere begravelsesagenten også?

For nylig ble nemlig 33 år gamle Rahel Merks kåret til den vakreste begravelsesagenten i Tyskland i konkurranse med 47 andre kvinner. Premien var tittelen «Miss Abscheid» (Frøken Farvel).

– Dette er ikke lenger et yrke for svartkledde menn med hatt, sier Rahel Merks til nettavisen The Local.

– Det er fantastisk å kunne vise tabu-temaet begravelse i et annet lys for en gangs skyld.

Sympatisk yrke

Det er nettstedet Bestatter-preisvergleich.de som står bak kåringen av landets vakreste begravelsesagent. I motsetning til Norge har Tyskland nemlig et nettsted der pårørende kan sammenligne prisene til de ulike begravelsesbyråene. Målet med kåringen er å gjøre bransjen litt mindre mystisk.

– Ved å kåre «Frøken Farvel» håper vi å sette næringen i et nytt lys og vise at vi har et sympatisk, attraktivt og normalt yrke, skriver initiativtaker Markus Pohl i en pressemelding.

Livsappetitt

Det var Merks' svoger som gjorde henne oppmerksom på konkurransen, og det endte med at hun sendte inn noen bilder og en kort beskrivelse av seg selv.

Juryen skriver i sin redegjørelse at det var ikke bare hennes ytre som gjorde at Merks utmerket seg, men også hennes appetitt på livet.

– Skjønnhet handler om modenhet og karakter. Jeg hadde ikke hatt noe å gjøre i en Miss Baden Württemberg-konkurranse, sier hun, med henvisning til den tyske delstaten hun bor i.

Blomster

33-åringen driver et nemlig et firma i Lauchheim, ni mil øst for Stuttgart, sammen med ektemannen Stefan. Han er fornøyd med utfallet av konkurransen.

– Jeg sier ofte til min kone at hun er vakker. Nå tror hun endelig på meg, sier han ifølge The Local.

I tillegg til begravelsesbyrå, driver ekteparet også et gartneri og blomsterbutikk. Mottoet deres er derfor «Alles aus einer Hand» (Alt fra samme hånd).

Følg oss på Facebook og Twitter!

Grenseflytting

Reaksjonene fra bransjen spriker.

– I denne sensitive bransjen, er dette å flytte grenser, sier Hans Joachim Möller, som er talsmann for de uavhengige begravelsesagentene i Tyskland.

Rolf Lichtner fra Bundesverband Deutsche Bestatter er mer med på notene, og sier at konkurransen var en morsom spøk og at det ikke gjør noe at en begravelsesagent også er vakker.

Gunnar Hammersmark, direktør i bransjeorganisasjonen Virke Gravferd, sier han aldri har hørt om kåringen.

– Umiddelbart høres det svært fremmed ut for min del, sier han.

– Så det kan ikke bli aktuelt å innføre lignende i Norge?

– Nei, det kan jeg ikke se for meg.

Kvinneandelen i begravelsesbransjen i Tyskland ligger på rundt 45 prosent.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter