Nyheter

Jurymedlem trakk seg fra å gi pris til Jaquesson

Filosof Kaja Melsom har trukket seg fra juryen på grunn av et Facebook-innlegg om uttalelser om jøder, Israel og IS.

Treningsinstruktør og samfunnsdebattant Kari Jaquesson skal tildeles årets På Kanten-pris under Den norske filosofifestivalen i Kragerø, som starter torsdag. Hun får prisen for sitt engasjement mot kvinneundertrykkende porno og vold.

Nå har ett av jurymedlemmene, filosof Kaja Melsom, trukket seg fra juryen, skriver Aftenposten. Melsom var med på å bestemme at Jaquesson skulle tildeles prisen, men i ettertid ble hun klar over et Facebook-innlegg fra Jaquesson, der hun omtaler fiendtligheten mot islam og spekulerer på hvem som står bak.

Jaquesson skrev blant annet: «Hva kommer det av at IS som liksom skal være så ekstreme islamister og liksom vil legge hele Europa under ikke angriper Israel». Hun sier også at «Nå SKAL sannheten være at det er farlig å være jøde i Europa, men det er muslimer og moskéer som angripes».

Overskygger

Kaja Melsom mener at Jaquesson med dette har spredd konspirasjonsteorier som spiller på antisemittiske stereotypier om jøders undergravende verdensmakt.

– Til tross for hard kritikk, blant annet fra nøkkelpersoner ved Antirasistisk Senter, har hun nektet å redegjøre for hva hun egentlig har forsøkt å si. Dette er i mine øyne så alvorlig at det overskygger juryens opprinnelige begrunnelse for å gi henne prisen, skriver Melsom i en e-post til norske medier.

Hun sier at hverken hun eller de andre jurymedlemmene var klar over Jaquessons Facebook-innlegg da de besluttet å gi henne prisen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fikk ikke gehør

Etter å ha undersøkt saken nærmere, foreslo hun for de andre i juryen å trekke hele prisen, uten å få gehør.

– Det problematiske med antisemittiske konspirasjonsteorier er at de fremføres på en insinuerende måte, som gjør den som fremsetter dem nærmest uangripelig. Men jeg mener hun i stor grad insinuerer at jøder jobber i det skjulte for å sverte muslimer og tjene sine egen økonomiske interesser, sier Melsom til Aftenposeten.

Tillagt meninger

Kari Jaquesson har flere ganger fått kritikk for Facebook-meldingen. Selv mener hun kritikken ikke er rettmessig.

I et innlegg på verdidebatt.no skriver hun:

«Jeg er blitt tillagt meninger om Islamic State som ikke er riktige. La meg derfor starte med å slå fast følgende: Jeg har verken skrevet eller sagt at Israel eller jøder står bak IS».

Hun mener hennes poeng var at dersom IS hadde vært blindet av religiøs fanatisme, ville det neppe vært redselen for et overlegent israelsk militære som ville stoppet dem fra å forsøke å angripe Israel.

«Jeg har på ingen måte hverken skrevet eller sagt eller insinuert at Israel står bak IS» skriver Jaquesson.

LES OGSÅ: Jødehatet vi ikke vil se

Fantasi

Til Aftenposten sier hun at hun mener Melsoms anklager henne urettmessig.

– Det er ikke greit å fremsette slike anklager mot noen uten noe form for dokumentasjon. Uttrykkene hun bruker er fra hennes egen fantasi, ikke noe jeg har ytret. Hun bør i det minste gjengi nøyaktige sitater på hva hun mener er så kontroversielt, ikke finne på ting. Jeg har for øvrig ikke blitt kontaktet av Melsom, sier Jaquesson til Aftenposten.

– Ikke antisemittisk

Et av de andre Jurymedlemmene er uenig i Melsoms vurdering.

– Jeg ser dette som en legitim, politisk uttalelse som befinner seg innenfor rammen av normal ytringsfrihet. Ytringene er Israel-kritiske, men ikke antisemittiske, sier Olav Gjelsvik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter