Nyheter

– Juridisk umulig å kreve at imamer forkynner på dansk

Danske politikere vil innføre språkkrav for imamer, men møter motbør fra jusprofessor.

Danske politikere ønsker å stille språkkrav til imamer, slik at hovedspråket for preken og forkynnelsen er på dansk.

– På den måten sikrer vi en åpenhet, og at alle har mulighet for å vurdere hva som blir sagt. Vi ønsker ikke å diskriminere, men har fokus på å løse noen konkrete og alvorlige problemer med imamer, som med deres forkynnelse sår splid i samfunnet og prediker mot den offentlige orden, sier politiker Naser Khader til Kristeligt Dagblad.

LES MER: Dansk statsminister vil straffe imamer

– Snakk dansk

Avisen skriver at «snakk dansk» er at vi de politiske forslagene som er kommet for å bekjempe radikale muslimske miljøer. Denne uken behandles den såkalte imam-lov i Danmark, der ulike innstramninger er foreslått.

Oppfordret til pisking, steining og vold mot barn

Bakgrunnen for språkkravet er at imamen i Grimhøjmoskeen i Århus forkynner et budskap som ikke samsvarer med dansk lov. Det kunne TV2 i Danmark avsløre da de besøkte flere moskeer med skjult kamera. I dokumentarserien «Moskeerne bag sløret» kommer det frem at imamen i Grimhøjmoskeen oppfordrer til at utro kvinner skal piskes og steines til døde, og at foreldre kan slå barna sine.

LES MER: – Islam mangler en kjærlig Gud, mener dansk prest

Viser til Grunnloven

Men nå mener Jørgen Albæk Jensen, professor i offentlig rett ved Aarhus Universitet, at kravet er juridisk uholdbart og i strid med Grunnloven.

– Det fremgår klart av Grunnlovens paragraf 67, at man kan dyrke sin religion, som man vil. Her ligger det også, at man kan bruke det språk, man vil, sier Jensen til Kristeligt Dagblad.

– På spørsmål om bestemte språkkrav til forkynnere lar seg gjøre, er svaret nei. Ikke uten å gjøre om Grunnloven, legger han til.

LES MER: «Vi kan ikkje tolerere imamar som skal 'erobre' oss»

– Brudd på menneskerettighetene

Lisbet Christoffersen, professor i religionsrett ved Roskilde Universitet, sier til Kristeligt Dagblad at hun tror Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen kan sette en stopper for språkkravet.

Men hun tror regjeringen kan stille krav om at man skal bestå en test om språk- og samfunnsforhold som forutsetning for å få rett til å forkynne i Danmark.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Ser til andre land

Politiker Naser Khader tar innvendingene med ro.

– Som politikere stiller vi forslag for å løse noen problemer i samfunnet. Hvis det strider mot Grunnloven, er det selvfølgelig ikke noe å gjøre. Men ofte ser vi, at juristene beveger seg i deres vurderinger i takt med, at bestemte tiltak blir lovlig i andre land. På den måten er juraen også en del av den politiske virkelighet, sier han til Kristeligt Dagblad.

– Må etterleve lover og regler

Ingjerd Schou som er innvandringspolitisk talskvinne i Høyre har tidligere uttalt til Vårt Land at «oppfordringer til kriminelle handlinger vil ikke bli tolerert. Imamer i Norge må etterleve lover og regler. Gjør de ikke det, er ikke Norge stedet for dem».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter