ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Jødiske ledere: – Trumps Israel-løsning er skremmende

Amerikanske liberale jødiske ledere mener det er skremmende at president Donald Trump åpner for å droppe tostatsløsningen for Israel og Palestina.

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

Liberale jøder gir uttrykk for stor bekymring etter møtet mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Trump onsdag. Trump sa da at han ikke er forpliktet til å jobbe for en tostatsløsning og at han godtar det som begge parter selv måtte ønske.

– Jeg ser på to stater, og på én stat. Jeg vil være glad for en løsning som begge parter liker. En stund trodde jeg at tostatsløsning er korrekt. Men hvis Netanyahu og palestinerne er glade, så gleder jeg meg også, sa Trump.

Uttalelsen førte til vidt forskjellige tolkninger av hva Trump egentlig mente, påpekerHaaretz.

– Jeg er ikke sikker på om Trump forstår konsekvensene av en énstatsløsning. Det er et svært farlig forslag, sier rabbineren Jill Jacobs, leder for organisasjonen T'ruah: The Rabbinic Call for Human Rights.

Tostatsløsning Israel/Palestina

  • Går ut på at det opprettes en uavhengig palestinsk stat som skal eksistere ved siden av Israel.
  • Vesten, Israel og palestinske ledere har lenge vært enige i prinsippet om at dette er den mest realistiske løsningen på konflikten mellom israelerne og palestinerne.
  • Men partene har aldri klart å enes om hvor grensene for de to statene skal gå. Palestinerne krever at en palestinsk stat må omfatte Vestbredden og Gazastripen med grensene fra før 1967 og ha Øst-Jerusalem som hovedstad.
  • Israel har ønsket å trekke opp grensene for Vestbredden på nytt og akter å beholde hele Jerusalem som sin hovedstad.
  • I mellomtiden blir Vestbredden stadig mer splittet opp av israelske bosetninger, noe som gjør en tostatsløsning stadig vanskeligere å realisere.
  • Situasjonen kompliseres ytterligere av at de selvstyrte palestinske områdene siden 2003 har vært splittet mellom den Fatah-kontrollerte selvstyremyndigheten på Vestbredden og den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer