Nyheter

Jøder mer positive til kristen bistand

For få år siden var gaver fra kristne tabu. Nå søker israelske institusjoner aktivt etter økonomisk støtte fra kristne.

For første gang har en kristen person fått den øverste æresbevisningen fra United Israel Appeal som er den offisielle, israelske innsamlingsorganisasjonen. Sherly Ameria-Gossal leder kvinnearbeidet i organisasjonen og er en dedikert evangelikal kristen, melder den israelske avisen Haaretz.

Store innsamlingsorganisasjoner som Jewish Agency og United Israel Appeal har lenge mottatt kristenhjelp, men det har ikke vært snakket høyt om på grunn av tabuet som har ligget over penger mottatt fra kristne.

Fryktet misjon

Da evangelisk kristne først begynte med hjelpearbeid i Israel for om lag 35 år siden, var det stor skepsis blant mange jøder til arbeidet, ifølge Haaretz. Fram til i dag har mange ultraortodokse jøder nektet å ta imot hjelp fra kristne. De frykter at hjelpen egentlig er et middel for å vende dem bort fra jødedommen.

Lenge var de ortodokse ikke de eneste israelerne som var misfornøyde med det kristne engasjementet i den jødiske staten. Mange av menighetene og de kristne organisasjonene som engasjerte seg la ikke skjul på at de ville at jødene skulle bli kristne. Men andre, som International Christian Embassy Jerusalem, kategorisk avviser at det er målet deres.

– Israelerne har lært at det ikke er baktanker med donasjonene og at ingen prøver å få dem til å konvertere, sier Tuly Weisz til Haaretz.

Weisz står bak nyhetsbrevet Israel365 som sendes ut til 250.000 kristensionister verden over.

LES OGSÅ: Anklages for å ha svindlet hundrevis av kristne bistandsmillioner til Hamas

Flyttehjelp til jøder

ICEJ er en av de store, kristne organisasjonene som samler inn penger til israelske prosjekter. Organisasjonen driver blant annet med sosialt hjelpearbeid og deler ut økonomisk støtte, klær og medisiner til trengende, de har et gamlehjem for holocaustoverlevende i Haifa, og har siden oppstarten hjulpet 115.000 jøder med å vende tilbake til Israel.

– På generelt grunnlag kan jeg si at hjelpen oppfattes som kjærkommen. Israel er et sammensatt samfunn når det kommer til kultur og religion. Det historiske forholdet mellom jøder og kristne, gjør at det har tatt tid å bygge tillit mellom kristne og jøder, sier Dag Øyvind Juliussen, direktør for ICEJ Norge, til Vårt Land.

Han mener behandlingen av jødene er kirkehistoriens mørkeste kapittel. Det bakteppet gjør skepsisen naturlig, særlig når det kommer til misjon.

– Samtidig har vi jøder som omfavner og applauderer arbeidet vårt, sier han.

LES OGSÅ: Mener kjendiser må gjøre mer enn å posere med fattige barn

Kristne venner

ICEJ har også startet et innsamlingsprosjekt med Yad Vashem – holocaustmuseet i Jerusalem.

– For meg indikerer det en økende åpenhet fra israelsk side, sier mediadirektør ved ICEJ, David Parsons til Haaretz.

Det er ikke bare kristne organisasjoner som henter donasjoner fra kristne israelsvenner. Flere israelbaserte institusjoner og organisasjoner søker nå aktivt etter støtte fra ikke-jøder. Blant annet har den israelske ambulansetjenesten, Magen David Adom, ansatt en pastor for å styre innsamlingsarbeidet i USA. I likhet med mange andre institusjoner har de også en «Kristne venner av…»-filial.

KOMMENTAR: Tonen mellom Egypt og Israel er varmere enn på lenge

Større andel

Selv om flere kristne gir, er kristen-kronene fortsatt i mindretall.

– I motsetning til jødiske donorer, gir kristne små beløp. Men vi ser en økning i antall givere, forteller Dvora Ganani, en profesjonell pengeinnsamler.

– Penger fra kristne er definitivt ikke en erstatning for jødiske donasjoner, men vi vil helt sikkert fortsette å styrke disse båndene, sier Daniela Mor fra Jewish Agency.

Men mye tyder på at støtte fra kristne vil utgjøre en stadig større del av de totale donasjonene til Israel fremover.

– Viljen til å gi penger til prosjekter i Israel er synkende blant amerikanske jøder, særlig blant de yngre, som er misfornøyde med israelske myndigheters politkk, sier Hagai Katz, ekspert på filantropi fra Ben Gurion University.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter