Nyheter

‘Jesus lever’ tar av på Facebook

Stadig flere nordmenn bruker påskemorgen til å bekjenne sin tro på Facebook. – Terskelen for forkynnelse blir lavere på sosiale medier, mener teolog.

«Han er oppstanden!» Ordene viser til det store ­påskemysteriet som flere kvinner og Jesu apostler opplevde ­påskemorgen: Jesu grav var tom. Menneskesønnen hadde stått opp fra de døde.

Siden er det blitt vanlig, særlig blant ortodokse og katolske kristne, å hilse hverandre med ordene fra Markusevangeliet ­påskemorgen. Nå ser det ut til at hilsenen er blitt populær også i Norge – i hvert fall om vi skal tro oppdateringer på Facebook. Flere ledere i Den norske kirke bruker nemlig sosiale medier til å bekjenne sin tro på at Jesus lever.

LES OGSÅ: Hva skal vi med korset?

«Bredkirkelig»

«Christo­ e risorto!!» skriver ­ Kristin Gunleiksrud Raaum på italiensk på Facebook påskemorgen. ­Lederen i Kirkerådet forteller at hun har hilst trosfeller på denne måten de siste ti årene, og tror tradisjonen har spredd seg blant nordmenn med sosiale medier.

– Jeg tror hilsenen er blitt vanligere i Norge med Facebook. I dag har vi et utvidet nettverk vi holder kontakt med, og vi hilser på flere enn de vi treffer i gudstjenesten, sier hun.

Selv om det er større tradisjon for å hilse på denne måten ­andre steder i verden, tror hun ikke hilsenen er forbeholdt ­enkelte kristne retninger.

– Dette er en bredkirkelig ­hilsen. Den er økumenisk og binder oss sammen på tvers av kon­fesjoner og uenigheter. Det er det som gjør den så fin, sier hun.

Pustehull

Bård Eirik Hallesby Norheim, førsteamanuensis ved NLA Høgskolen i Bergen, ­deler kirkelederens inntrykk av at nordmenn i større grad publiserer trosbekjennelser på Facebook nå enn før.

– Jeg tror absolutt at terskelen for å skrive bekjennelser er blitt lavere med Facebook. Alt sprer seg raskere i sosiale media, og det er lettere å gjøre noe man ser andre også gjør, sier Norheim.

– Vi ser flere poste bekjennelser som «Han er sannelig oppstanden», som ikke har vært så vanlig å bruke for kristne flest i Norge. Hva kan være grunnen til det?

– Facebook internasjonaliserer påskefeiringen. Slike ­bekjennelser er mer innarbeidet i ortodokse og katolske sammenhenger, men nå har jo mange et bredt omfang av Facebook-venner fra andre deler av verden, og man tar til seg dette trosspråket. Det er det som er så fascinerende med sosiale medier. Rituali­sering, også av tro, blir vanske­ligere å kontrollere, sier han.

Han synes det er helt naturlig at folk som ikke legger ut ­bekjennelser resten av året, legger ut religiøse statusoppdateringen i påsken:

– I Kristen-Norge er det en bred enighet om oppstandelsens betydning. Det blir et etterlengtet pustehull der det er lett å forenes om det sentrale.

Felles stammespråk

Påskemorgen oppdaterte general­sekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, sin Facebook-status både på gresk og norsk: «Kristus er oppstanden!»

For den bereiste nødarbeideren­ er Facebook en god arena for å feire påsken på tvers av landegrenser.

– Jeg hilser slik hvert eneste år. Så svares det fra hele verden: «Ja, sannelig er han oppstanden.» Jeg får svar fra Serbia til Sør-Afrika på deres egne språk, sier hun.

Også leder i Presteforeningen, Martin Enstad, oppfatter Facebook som en arena der folk fra ulike kristne retninger lar seg inspirere av hverandre. «Jeg tror at Jesus lever!» skrev han på sin profil påskemorgen.

– Ulike retninger har ulike språk og vi er alle ofre for vårt eget stammespråk. Gjennom Facebook oppdager mennesker som til vanlig ikke har så mye med hverandre å gjøre, at vi er ganske like, sier han.

En annen Facebook-­bekjenner, Gard Realf Sandaker-Nielsen­ i Åpen folkekirke, er av lignende oppfatning:

– Trosbekjennelser fungerer godt i sosiale medier, og setter oss i relasjon med andre kristne over hele jorda.

I bevegelse

Morten Holmqvist, førsteamanuensis ved Det teologiske menighetsfakultet, leser fenomenet som en del av en handlingsorientert dreining i trospraksisen i Norge de siste 30 årene.

– En skal ikke gå langt tilbake før for eksempel lystenning var helt uhørt. Og det er mye vanlig­ere for konfirmanter å gå til nattverd nå enn før, sier Holm­qvist.

Han mener også at sosiale ­medier innebærer en internasjonalisering, som påvirker hvordan vi uttrykker tro.

– Facebook gir oss mulighet til å vise fram livene våre, også trosmessig. Troen blir dermed også synligere enn før, og slik kan disse uttrykkene som ikke har vært så vanlige å bruke i Norge, spre seg – også til liturgien.

– Dårlig vær?

Seniorprest i Den norske kirke, Knut Sand Bakken, oppdaterte Facebook-statusen sin for å minne folk om når påsken egentlig begynner.

– I Norge tar vi påsken på forskudd. Det er viktig å få frem at påsken starter påskenatt og varer til pinse, sier han.

– Stadig flere nordmenn synes å proklamere troen sin på denne måten. Hva tror du er grunnen til det?

– Kan hende det er fordi det har vært dårlig vær, spøker Bakken, men legger til: Jeg har lagt merke til at det har vært en markant endring de siste årene.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter