Nyheter

Jensen går imot eget partis omskjæringsforbud

I et møte med jødiske ledere skal Siv Jensen ha sagt at omskjæringsforbud «ikke skjer på min vakt».

Ifølge den israelske avisa Jerusalem Post, skal Frp-lederen ha møtt flere ulike rabbinere mandag. Her skal hun ha uttalt:

– På min vakt, vil ikke (vedtaket om omskjæringsforbud) følges opp. Det er ikke på regjeringens agenda, ikke på mitt partis agenda, og ikke på min personlige agenda.

Blant deltagerne på møtet var rabbi Menachem Mangolin, leder for European Jewish Association, og rabbi Binyamin Jacobs, sjefsrabbiner i Nederland.

Fremskrittspartiet vedtok programfesting av forbud mot omskjæring av guttebarn på sitt landsmøte i mai, tross motstand fra blant annet Siv Jensen selv. Vedtaket skapte sterke reaksjoner både innad i Norge og i utlandet. Mangolin ba blant annet Israel jobbe mot dette vedtaket og lignende vedtak i andre europeiske partier, og den israelske ambassadøren i Oslo uttrykte skuffelse. Også flere muslimske organisasjoner reagerte på Frp-landsmøtets avgjørelse.

LES MER: Norges rabbiner til Israel: – Hold dere unna omskjæringsdebatten

Modererer uttalelsen

I en skriftlig kommentar via sin statssekretær Petter Kvinge Tvedt forteller Jensen en annen versjon:

– Jeg møtte European Jewish Association mandag, uten journalister til stede. I møtet bekreftet jeg at Frp har tatt et standpunkt mot rituell omskjæring. Det handler om å beskytte barn. Jeg gjorde det samtidig klart at Frp er en sterk forsvarer av Israel og blant Frps mange kampsaker er forbud mot rituell omskjæring av gutter ikke blant mine eller partiets prioriterte saker. På min vakt vil jeg kjempe for partiets prioriterte saker slik som bedre eldreomsorg og økte investeringer i samferdsel.

Mangolin bekrefter i en e-post at Jensen fortalte at Frp hadde andre prioriteringer, men presiserer også at finansministeren brukte uttrykket «på min vakt vil dette ikke bli fulgt opp». På spørsmål om hvorfor rabbinerens og Frp-lederens spørsmål ikke sammenfaller, svarer Jensen:

– FrP har tatt et prinsipielt standpunkt mot rituell omskjæring. Det handler om barns bestemmelsesrett over egen kropp og er klart forankret i partiets program. Jeg og FrP vil jobbe for alt som står i vårt program. Jeg må likevel ha størst fokus på de sakene som er høyest på agendaen for regjeringen og partiet. Det var min mening med budskapet i møtet hvor samferdsel og eldreomsorg ble fremhevet som sentrale saker. Rituell omskjæring er per i dag ikke blant disse, men FrPs politikk og vårt program ligger fast.

Dobbeltkommunikasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide mener dette er dobbeltkommunikasjon fra Frp-lederen:

– Jeg utfordret Siv Jensen i Stortinget og ba henne ta avstand fra vedtaket. Jeg spurte henne om hun ikke så hvor uheldig vedtaket var. Da valgte hun ikke å ta avstand.

Hareide mener partiet ikke kan velge å mene ulike ting ulike steder:

– Skal de først ta avstand, må de ta avstand overalt. De kan ikke gjøre det enkelte plasser, og andre plasser ikke.

LES MER: Frp går inn for forbud mot omskjæring av gutter

«Uproblematisk.»

Fremskrittspartiets helsepolitiske talskvinne, Kari Kjønaas Kjos, stemte for omskjæringsforbudet under landsmøtet i mai. Hun ser likevel ingen problemer med partilederens uttalelse:

– Jeg spurte Siv om denne saken i går kveld. Hun bekrefter departementets versjon, og jeg kan ikke forholde meg til rabbinerens versjon. Vi jobber for alt i partiprogrammet, men det er selvfølgelig forskjell på hva vi prioriterer høyest.

«I takt med grasrota.»

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen tror Jensen er i takt med partiets grasrot når hun nå åpent nedprioriterer landsmøtets vedtak.

– Jeg tror det var mange i Frp som fikk en panikkfølelse da rabbinerne begynte å reagere etter landsmøtet. Det er heller ikke første gang i Frp at en partileder åpent går imot partilinjen, men det tyder på at hun har en sterk posisjon innad i partiet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter