Nyheter

Jehovas vitner tapte ankesak

Russisk høyesterett støtter myndighetene i at Jehovas vitner er ekstremistisk og må forbys. Det samme mener 8 av 10 russere.

– Høyesteretts avgjørelse bekrefter dessverre myndighetenes likestilling mellom fredelig religiøs praksis og ekstremisme, sier Daniel Mark, leder for The U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF).

I slutten av mars tok det russiske justisdepartementet Jehovas vitner til høyesterett for å få klassifisert hovedkontoret til trossamfunnet som «ekstremistisk». Både denne saken og ankesaken som ble avgjort mandag, gikk i myndighetenes favør. Konsekvensen er at hele trossamfunnet nå er bannlyst fra Russland. Hovedkvarteret og de 395 menighetene må dermed stenge, staten vil kunne inndra eiendommer, og medlemmene vil ikke ha mulighet til åpent å bekjenne sin tro.

I etterkant av høyesteretts første dom, har det blitt rapportert at menighetshus og private hjem er brent ned.

Støtte i folket

En undersøkelse gjort av Levada Center, viser at hele 79 prosent av russerne som hadde hørt om vedtaket, støtter myndighetene i at Jehovas vitner er ekstremistiske. Samtidig sa halvparten av de spurte at de ikke kjente til bannlysningen av trossamfunnet.

Under ankesaken ba Jehovas vitners advokat om at retten ville lytte til sakkyndige.

– Det er nødvendig å spørre ut religionsvitere og andre sakkyndige for å finne ut om Jehovas vitners tro er så farlig at den kan sidestilles med ekstremisme, sa advokat Viktor Zhenkov, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Denne oppmodningen og andre ankepunkter ble avvist i den én dag lange høringen.

Religiøse minoriteter

Lovverket som brukes mot Jehovas vitner er en del av terrorlovgivningen i Russland. Også andre trossamfunn opplever begrensninger, på grunn av strengere lovverk. I fjor undertegnet president Vladimir Putin en lov som forbyr evangelisering utenfor godkjente gudshus. Det hindrer for eksempel mormonere å dele ut pamfletter eller ta kontakt med personer på gata. Russlands angrep på religiøse minoriteter har gjort at de USCIRF i vår, for første gang, har klassifisert Russland som et land det er knyttet «særlig bekymring» til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter