Nyheter

– Jeg skjønner godt at de ikke forstår hvorfor vi løy

Justisdepartementets nye instrukser for utlendinger som lyver på identiteten er for streng, synes Gisele Gatete.

Tirsdag sendte Justisdepartementet ut en ny instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) der de presiserte at oppholdstillatelsen til personer som har løyet om sin identitet, skal tilbakekalles. En ny oppholdstillatelse kan gis dersom sikkerhetssituasjonen i hjemlandet tilsier det, men kun for ett år av gangen.

UDI har også blitt instruert om å anmelde dem som oppgir falsk identitet.

Instruksen kommer i kjølvannet av saken om Gisele Gatete, som Vårt Land første gang omtalte for drøye to uker siden. Hun har vært i Norge siden 2001. Problemet er at hun oppga feil identitet da hun ankom. Det ble kjent for norske myndigheter og nå er Gisele utvist og har fått varig innreiseforbud.

LES OGSÅ: Vil anmelde utlendinger som har oppgitt falsk identitet

– Det handlet om overlevelse

Gisele synes den nye instruksen fra Justisdepartementet er «for streng».

– Jeg har egentlig ingen ord. Jeg har prøvd å forklare min sak. Hvis det er snakk om å berge livet, hadde jeg gjort det samme igjen. For meg var dette en måte å overleve på. Men jeg skjønner godt at de ikke forstår, jeg skjønner godt at folk ikke forstår, sier en sterkt preget Gisele.

Hun er gråtkvalt og må ta flere pause under intervjuet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gisele har en mastergrad fra BI og har lenge drømt om å jobbe i Finansdepartementet. På masteroppgaven om kommuneøkonomi fikk hun A. Nå er hennes eneste ønske å få seg jobb, og hun har søkt mange jobber.

– Jeg får masse avslag fra arbeidsgivere. Det er visst ikke noen som vil satse på meg. Det er kjempevanskelig, for jeg har gått syv år på skole og tenkte at jeg nå kunne begynne å leve et normalt liv. Men det får jeg ikke anledning til og det er så forferdelig vondt, sier Gisele.

Hun håper på å få jobbtilbud så hun kan komme tilbake ved hjelp av den såkalte «Lex Amelie», som sier at asylsøkere som har blitt utvist på grunn av ulovlig opphold ved visse vilkår kan komme tilbake til Norge uten å få karantenetide på flere år.

LES OGSÅ: Varer ærlighet lengst?

Har familie i Norge

Giseles søster giftet seg for syv år siden med en EØS-borger og har nå to døtre. Hun har samme historie som Gisele, men har fått opphold på nytt grunnlag. Gisele reagerer på det hun oppfatter som forskjellsbehandling.

– Jeg har min søster her, mine nieser her og min bror her. Myndighetene sier jeg ikke har tilknytning til Norge, men det er bare fordi jeg ikke er gift og har barn. Det synes jeg er helt latterlig, sier Gisele.

I tillegg til sin biologiske familie forteller hun at hun har en «mor og en far» i Brummunddal, som har gitt henne kjærlighet og et nytt liv etter de traumatiske opplevelsene i oppveksten.

Gisele ser uansett mørkt på fremtiden.

– Jeg har følt jeg har vært tryggest de siste 14 årene, men nå begynner det samme marerittet som jeg har vokst opp med hele livet igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Biskop synes UDI er naive

Kritisk til mottaksapparatet

En av Giseles trofaste støttespillere, Kay Granli, kirkeverge i Aurskog-Høland, er kritisk til at norske myndigheter ikke «har vilje til å se på den humanitære siden ved saken», og at de ikke ser på grunnene Gisele hadde til å oppgi falsk identitet.

– Hvis myndighetene hadde vært der med kyndige folk da Gisele og søsteren kom, så kunne de spurt og utredet: Kommer du med frykt, og har den frykten ført til at du vil skjule din identitet? Så kunne de fått svar på det. Men de folkene som har den kunnskapen og den innsikten de var ikke der, så de har ikke fått de spørsmålene. Hadde de fått det så kunne hele denne saken vært annerledes, sier Granli.

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr, påpeker også at departementet vil vurdere å stramme inn forskriften ytterligere, slik at det blir enda vanskeligere for folk som har løyet om identiteten å få permanent opphold i fremtiden.

LES OGSÅ: Angrer på at hun sa hvem hun er

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter