ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Ja til granskning, nja til ‘sannhetskommisjon’

Mot regjeringens vilje setter Stortinget ned en kommisjon som skal granske fornorskningspolitikken mot samene. Men Høyre vant en seier. Stortinget vegrer seg mot en «sannhetskommisjon».

ANNONSE
ANNONSE
Nyhet

Lenge var det uklart; ville SV-forslaget om en «sannhetskommisjon for fornorskningspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge» få flertall i Stortingets kontrollkomité.

Så bestemte Arbeiderpartiet seg for å støtte forslaget, og den historiske kommisjonen blir en realitet. Bare regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener det er unødvendig å gå samepolitikken etter i sømmene.

Bergstø

– Granskingskommisjoner bør forbeholdes situasjoner hvor det kan være aktuelt å gjøre ansvar gjeldende, skriver de fire blåblå representantene i komitéinnstillingen.

Fornorskning

  • Fornorsking er betegnelsen på den assimilasjonspolitikken som norske myndigheter drev overfor samene og senere også kvenene fra rundt midten av 1800-tallet og i over hundre år.

  • Samer og kvener ble diskriminert på mange vis, og norske myndigheter forsøkte å tvinge samene og kvenene til å oppgi sine språk. Fra 1880 var det ikke lenger lov å bruke samisk eller finsk språk i Nordland, Troms og langs kysten av Vest-Finnmark, og det var forbudt å snakke samisk i friminuttene. Dette ble ikke opphevet før i 1959.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer