Nyheter

Ja til granskning, nja til ‘sannhetskommisjon’

Mot regjeringens vilje setter Stortinget ned en kommisjon som skal granske fornorskningspolitikken mot samene. Men Høyre vant en seier. Stortinget vegrer seg mot en «sannhetskommisjon».

Lenge var det uklart; ville SV-forslaget om en «sannhetskommisjon for fornorskningspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge» få flertall i Stortingets kontrollkomité.

Så bestemte Arbeiderpartiet seg for å støtte forslaget, og den historiske kommisjonen blir en realitet. Bare regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener det er unødvendig å gå samepolitikken etter i sømmene.

– Granskingskommisjoner bør forbeholdes situasjoner hvor det kan være aktuelt å gjøre ansvar gjeldende, skriver de fire blåblå representantene i komitéinnstillingen.

Kirsti Bergstø (bildet) er en av forslagsstillerne. SV-representanten fra Finnmark vedgår at hun var spent på utfallet:

– Det at flertallet sier ja til kommisjon, var ikke et gitt utfall, sier hun til Vårt Land.

– Hvorfor sier de ja til granskning?

– Høringen i Stortinget gjorde inntrykk på komiteen. Det ble klart for alle at mye fremdeles er uavdekt. Og så er bredden blant dem som ber om kommisjon, stor.

LES OGSÅ: Afrikanske land krev milliarderstatning frå Tyskland

Overgrep

På vel 20 år har Norge gjennomført tre omfattende granskninger av gamle statlige synder og overgrep:

• Jødebo-oppgjøret i 1999: Regjeringsnedsatt utvalg gransket den økonomiske likvidasjonen av den jødiske minoriteten under 2. verdenskrig.

• Barnehjem i 2005: Regjeringsnedsatt utvalg gransket omsorgssvikt og overgrep i barnevernsinstitusjoner – barnehjem og spesialskoler – i perioden 1945–1980.

• Tatere/romani i 2015: Regjeringsnedsatt utvalg gransket fornorskningspolitikken, diskrimineringen og overgrepene mot taterne/romanifolket fra 1800-tallet og fram til i dag.

Autoritet

Kommisjonen som skal granske den brutale fornorskningspolitikken blir satt ned at Stortinget, ikke av regjeringen. Dette fordi stortingsflertallet mener «en grundig utredning av en parlamentarisk kommisjon vil gi autoritet til videre oppfølgende tiltak».

Selv om Solberg-regjeringen blir overkjørt av Stortinget, har statsråden som har ansvaret for urfolk og nasjonale minoriteter, Jan Tore Sanner (H), fått de andre partiene med på at ordet «sannhetskommisjon» kanskje ikke skal brukes.

Sannhet

I brevet kommunalminister Sanner sendte kontrollkomiteen i mai, problematiserer han ordet «sannhetskommisjon»:

– Er en «kommisjon» det riktige redskapet, spør Høyre-statsråden – og viser til to andre sannhetskommisjoner som er satt ned, en i Sør-Afrika og en i Canada.

Selv styrer Sanner unna ordet «sannhet» og bruker «granskningskommisjon»:

– Internasjonalt er kommisjonene fra Sør-Afrika og Canada blant de mest kjente eksemplene. Erfaringene fra Sør-Afrika kan neppe sies å være overførbare til vår situasjon (...) Det er imidlertid verdt å merke seg at sannhets- og forsoningskommisjonen i Canada ikke hadde til oppdrag å se på «alt», men hadde et spesifikt mandat til å undersøke det som hadde skjedd i de mange internatskolene.

Gjenklang

Sanners vegring mot å bruke ordet «sannhet» fant gjenklang i Stortingets kontrollkomité. De svarer ja på spørsmålet om «kommisjon» er det riktige ordet, men velger å legge bort «sannhet»:

– Flertallet er derfor enig med forslagsstillerne i at det er Stortinget som bør nedsette en kommisjon for å belyse dette vanskelige feltet. Det er imidlertid nødvendig å drøfte betegnelsen på en slik kommisjon, skriver komitéflertallet i innstillingen.

Forsoning

Nå blir det opp til Stortingets presidentskap å finne det rette navnet på kommisjonen. Komiteen har avgjort at «Stortinget vedtar å gi presidentskapet i oppdrag å utarbeide forslag til mandat og sammensetting av en kommisjon. Presidentskapet skal også fremme forslag til navnet på kommisjonen».

– Sannhet er viktig. Til nå er bare én sannhet fortalt når det gjelder fornorskningspolitikken, andres sannheter er blitt undertrykt, sier Kirsti Bergstø, som mener at forsoningens kjerne er å bringe sannhet fram i lyset.

– Så kommisjonen bør få navnet sannhetskommisjonen?

– Det skal presidentskapet i Stortinget nå avgjøre. Så lenge intensjonen med kommisjonsarbeidet blir ivaretatt, få fram sannheten, skal jeg klare å leve med at den ikke får navnet sannhetskommisjonen, sier Bergstø.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter