Nyheter

Ja til blodtesting, nei til surrogati

Bioteknologirådet har denne uken gitt sine anbefalinger i to kontroversielle saker.

Ja til å bruke ny teknologi for fosterdiagnostikk, men nei til å åpne for kommersiell surrogati. Det var de to viktigste utfallene av Bioteknologirådets møte denne uken.

I 2017 skal den nåværende bioteknologiloven revideres, og Bioteknologirådet arbeider med å utarbeide sine anbefalinger til revideringen – med frist innen 14. august. I en serie møter jobber rådet seg nå gjennom spørsmål som eggdonasjon, surrogati og assistert befruktning.

LES OGSÅ: Ny generasjon tøyer grensene

Straff for surrogati

I den forbindelse reises mange etiske dilemmaer. For eksempel om vi bør skille mellom egg- og sæddonasjon. Eller hvorvidt vi bør forby kommersiell surrogati, men åpne for veldedig surrogati.

Rådet ga onsdag et klart svar på sistnevnte: Et samlet råd mener kommersiell surrogati ikke bør være tillatt. Flertallet mener også denne surrogati-formen bør gjøres straffbart.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES OGSÅ: Overrasket over spriket

Vil ha blodtesting

Torsdag ga rådet også sin foreløpige anbefaling om fosterdiagnostikk. De ga sin tilslutning til å bruke blodprøvetesting av fosterets arvemateriale for å oppdage alvorlige sykdommer. Men holdt fast ved at tilbudet om fosterdiagnostikk ikke skal gjelde flere enn i dag – kvinner over 38 år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter