Religion

Islamsk Råd Norge risikerer utkastelse

Problemene hoper seg opp for Islamsk Råd Norge. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn truer med å droppe organisasjonen som partner.

– Vi vet ikke lenger hvem ­Islamsk Råd snakker på vegne av, sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) til Dagsavisen.

I Dagsavisen mandag tok STL-ledelsen et kraftig oppgjør med Islamsk Råd. Organisa­sjonen innrømmer at sam­arbeidsklimaet med IRN har vært trøblete over flere år, men har hittil forsøkt å løse problemene med dialog. Situasjonen er imidlertid blitt verre over sommeren, først og fremst på grunn av en underslagssak som involverte et av styremedlemmene i IRN.

I Drammen tingrett tilsto det tidligere styremedlemmet, som også fram til nylig var en av IRNs representanter i STL, blant annet å ha tilegnet seg nesten en kvart million kroner fra STLs søsterorganisasjon i Drammen. Han er nå dømt til sju måneders fengsel for dette og flere andre forhold.

– Det er et alvorlig tillitsbrudd, sier STLs styreleder, Britt Strandlie Thoresen, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Tok oppgjør med Islamsk råd

Mister statsstøtte

Islamsk Råd har allerede mistet statsstøtte fra ­Kulturdepartementet, blant annet som følge av at ­nikabkledde Leyla Hasic ble ansatt i organisasjonen.

– Vi er rett og slett ikke ­sikre på om de ivaretar rollen som brobygger og paraply­organisasjon for muslimer i Norge, uttalte kulturminister Linda Hofstad Helleland til VG den gangen.

Nå står altså ­organisasjonen i fare for å bli kastet ut av STL. Thoresen og spesialrådgiver Anne Sender forteller til ­Dagsavisen om problemer med kommunikasjon, tillit, manglende forståelse for STLs prosjekt, og en frykt for at disse problemene vil gå utover det bredere samarbeidsklimaet rundt religion og samfunn.

– Vi frykter at hele «oss mot dem-tenkningen» som vi ser hos en del politikere skal bli styrket av denne situasjonen, kommenterer Joys.

LES OGSÅ: Politikerne fisker mindre blant muslimske velgere

Lederproblem

Minervanett hevdet før sommeren at STL­ ­hadde bedt styreleder Mehtab Afsar gå av. Saken var ­bygget på anonyme kilder, men til ­Dagsavisen kommenterer ­Thoresen:

– Han er jo talsmannen for IRN. Det er klart at hans måte å håndtere alle tingene på blir veldig viktig.

Spesialrådgiver i STL, Anne Sender, mener å ha sett en ­endring i Islamsk Råd etter at Afsar kom inn i bildet.

– Da var det et utpreget nært forhold mellom Islamsk Råd, de rundt dem og storsamfunnet. Det gikk ganske fort over da Mehtab Afsar kom inn, sier ­Sender som tidligere var forstander for Det Mosaiske ­Trossamfund.

LES OGSÅ: Islamsk Råd forberedt på kritikk på valgmøte

Mulig erstatter

I juli ­stiftet tre norske moskeer en ny samarbeidsorganisasjon, ­etter at flere i lengre tid hadde truet med å trekke seg fra IRN. ­Siden har det vært stille fra dem, men på spørsmål fra Dags­avisen utelukker ikke Joys at organisasjonen kan bli tatt inn i fremtiden. – Det får tiden vise, kommenterer hun.

En slik ny organisasjon må godkjennes av samtlige medlemmer av STL, inklusive ­Islamsk Råd. Thoresen ­erkjenner imidlertid at organisasjonen har forberedt seg på en mulig avstemning om å kaste ut Islamsk Råd fra STL.

– Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere det, ­kommenterer hun til Dagsavisen, men ­bruker også begrepet «en ­uttalt ­usikkerhet».

– Ta opp direkte

General­sekretær for Islamsk råd ­Methab Afsar sier følgende til Dagsavisen om kritikken fra STL:

– I STL jobber vi med saker gjennom dialog der vi skal ha takhøyde for uenigheter. Det dere viser til tar vi direkte opp med våre dialogpartnere i STL.

Afsar har ikke svart på Vårt Lands henvendelser om saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion