Nyheter

Islamsk Råd forberedt på kritikk på valgmøte

Muslimer inviterer politiske parti til egne valgmøter. Frp kan se seg tjent med å skape konflikt i slike debatter, mener valgforsker.

I kveld arrangerer Oslo-moskeen Islamic Cultural Centre debattmøte der alle partiene er invitert. Det samme skjer neste uke med Islamsk Råd Norge (IRN) som arrangør.

Gevinst?

– Fremskrittspartiet kan få gevinst ved å kritisere muslimer, mener valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning:

– De får ikke så mange stemmer fra muslimer uansett. Velger man konflikt framfor dialog, får man stemmer fra andre grupper som er kritiske til muslimer, legger han til.

LES OGSÅ: Nikab støyer trosdialog

Medieoppslag

På et muslimsk arrangement i Sarpsborg tidlig i august kritiserte integreringsminister Sylvi Listhaug den kanadisk-pakistanske teologen og politikeren Muhammad Tahir-ul-Qadri blant annet for å fremme dødsstraff for blasfemi.

Johannes Bergh mener Frp kan se seg tjent med å skape konflikt på debattmøter.

– De er interessert i å få debatt om islam, innvandring og integrering. Dette kan være en måte å få til det og skape medieoppslag, sier Johannes Bergh.

Tåler. – Partiene står fritt til å si hva de vil. Også IRN tåler kritikk, svarer Mehtab Afsar, generalsekretær i IRN på spørsmål om de er forberedt på at organisasjonens medieprofil kan bli tema.

– Det er fint om det er saklig kritikk. Det vil vi forsøke å ta lærdom av, sier han.

En slik debatt har IRN ønsket å få til ved tidligere valg, men dette er første gang det skjer. Afsar bekrefter at alle partiene stiller med deltakere. For to uker siden skrev Vårt Land at dette var uklart.

Flere stemmer

IRN ønsker med debatten å oppnå økt valgdeltakelse blant muslimer og andre minoriteter. Ved forrige stortingsvalg deltok 53 prosent av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn, altså innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, skriver nrk.no. Mange av dem har bakgrunn fra muslimske land.

Blant temaene på IRN-møtet er etablering av egne muslimske fosterhjem og alternativ finansiering, som for eksempel etiske låneordninger.

Ikke homogen

– Hvor avgjørende er saker som angår muslimers tro og religionsutøvelse for valget?

– Trosperspektivet er nok viktig, men muslimer er også opptatt av saker som andre er opptatt av. De er ingen homogen gruppe, sier Mehtab Afsar.

– Hvor viktig er temaet støtte til tros- og livssynsamfunn?

– Mange vil være opptatt av det. Det er ulike oppfatninger om hvorvidt dagens modell, der de får støtte på linje med Den norske kirke, vil bli endret, sier.

LES OGSÅ: Ny muslimsk dialogorganisasjon etablert

Gevinst

Forrige uke meldte Vårt Land at 8 av 10 muslimer stemte ­Arbeiderpartiet ved forrige valg, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er særlig blant muslimer som kommer fra land med høy andel av muslimer at oppslutningen om AP er stor, sa Øyvin Kleven, statistikkrådgiver i SSB.

Arbeiderpartiet kan ha nådd et tak for oppslutning blant muslimske velgere, men en gevinst for dem ved å delta å debattmøter med muslimer er å holde på støtten, mener valgforsker Johannes Bergh.

Han legger til at SV kan delta med håp om å vinne noen av den tidligere støtten tilbake. Også Høyre kan skaffe seg flere muslimske velgere fra debatten. Det skjedde i 2013, ifølge Bergh.

– Sentrumspartiene har kanskje minst å hente siden de representerer konfliktlinjer som er typisk norske, sier han.

Kjenner uroen

Aisha Naz Bhatti (bildet) er førstekandidat for Senterpartiet i Oslo og rådgiver for partiets stortingsgruppe, blant annet i innvandrings- og integreringsspørsmål. Hun skal delta på debatten i regi av Islamic Cultural Centre i kveld og er opptatt av at slike møter er dialog.

###

– Politikere snakker for lite med og for mye om minoriteter. Noen muslimer bekymrer seg for at de er et problem for samfunnet, sier Bhatti.

LES OGSÅ: Tror halvparten vil skifte muslim-organisasjon

Ikke nedlatende

– Hvor smart er det for en politiker å eventuelt snakke om forbud mot hijab, nikab, sharia eller omskjæring?

– Det er kontroversielle tema, men det må være rom for å snakke om vanskelige tema. Jeg tror folk liker ærlige politikere, men ikke en nedlatende og konfronterende tone som Listhaug hadde på konferansen i Sarpsborg. Da går man i skyttergravene, sier Aisha Naz Bhatti.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter