Nyheter

Islamistisk terror får mer mediedekning

Terrorhandlinger begått av muslimer får flere medieoppslag i Norge enn når gjerningsmannen ikke er muslim, indikerer en ny undersøkelse.

– Tallene kan tyde på at det er en skjev mediedekning av terror i Norge, skriver Guro Lindebjerg, analysesjef i medieselskapet Retriever og ansvarlig for undersøkelsen.

Terror begått av islamister får mer pressedekning i Norge. Undersøkelsen ble gjort i etterkant av amerikansk forskning, omtalt i Dagsavisen, som påviste samme tendensen i USA.

LES OGSÅ: Siste tilskudd til voldsspiral mot muslimer

Mindre omtale

De fire siste terrorangrepene i Storbritannia ble omtalt i følgende antall artikleri Norge:

• Westminster Bridge, 22. mars: 1507 artikler

• Manchester, 23. mai: 2293 artikler

• London Bridge, 3. juni: 1032 artikler

• Finsbury Park, 19. juni: 419 artikler

De tre første angrepene ble begått av islamister, i motsetning til angrepet sist mandag på Finsbury Park, som ikke var det.

Lindebjerg understreker at man på bakgrunn av undersøkelsen ikke kan konkludere at angrep får mer dekning fordi de begås av muslimer.

– For å kunne være bastante, måtte vi ha sett på et mye større datamateriale. Likevel er dette en indikasjon som jeg håper at norske forskere vil se nærmere på, skriver Lindebjerg.

LES OGSÅ: Britiske muslimer spyttet på etter London-terror

Mange faktorer

Lindebjerg forteller at skadeomfanget også kan forklare forskjellen i mediedekningen.

– Flere av de andre terroraksjonene i Storbritannia var mer omfattende og spesielle enn den siste, særlig terroren på konserten i Manchester. Den hendelsen hadde et større antall ofre, og var annerledes ved at det skjedde på en konsert og rammet barn og unge, sier hun.

Videre forklarer hun at medieinteressen gjerne avtar når noe gjentar seg.

– Som det fjerde angrepet på kort tid, ville nok den siste terroraksjonen i Storbritannia fått mindre medieoppmerksomhet i Norge, uansett hvem som hadde utført den, skriver hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: Angriper vestlige verdier

Fem ganger mer

En mer omfattende studie av pressedekningen i USA, tegnet et klarere bilde. Den viste at dersom gjerningsmannen bak en terrorhandling er muslim, kan man forvente fem og en halv ganger mer mediedekning av hendelsen.

– For å si det på en annen måte: En gjerningsmann som ikke er muslim, må i gjennomsnitt drepe rundt syv flere mennesker for å få samme mengde mediedekning som en gjerningsmann som ikke er muslim, sier Erin Kearns til amerikanske National Public Radio.

Hun er en av forskerne bak artikkelen, og er postdoktor ved Universitetet i Georgia.

– Gitt den uproporsjonale mediedekningen av terrorangrep begått av muslimske gjerningsmenn, er det ikke rart at folk er redde for islamistisk terror, står det i artikkelen.

LES OGSÅ: Barn drept i selvmordsaksjon

Større motsetninger

Jeg tror ikke funnene gjort i USA er overførbare til Norge, sier Knut Lundby, professor på institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

– Jeg tror funnene er avhengig av hvordan et land forholder seg til den muslimske delen av befolkningen. Motsetningene i befolkningen er nok større i USA enn i Norge, sier han.

Lundby mener at funnene fra Retrievers undersøkelse likevel er interessante, selv om man ikke kan trekke noen konklusjoner.

– Deres funn antyder samme tendens i Norge som i USA. Dette vil i så fall være et problem, sier han og påpeker at norske medier generelt er nyanserte når de skriver om islamistisk terror.

Han legger til at ansvaret for å forhindre slike skjevheter først og fremst ligger hos mediene.

– Journalistene og redaktørene har ansvar for å få fram et nyansert og balansert nyhetsbilde, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter