Klima

Isbreer krymper stadig raskere

Verdens isbreer smelter raskere enn noen gang tidligere siden systematiske målinger begynte, ifølge en ny studie.

Målinger av 2.300 breer over hele kloden viser at de i gjennomsnitt blir mellom 50 og 150 centimeter tynnere hvert eneste år.

– Dette er to til tre ganger mer enn gjennomsnittet på 1900-tallet, sier Michael Zemp, direktør for World Glacier Monitoring Service.

Han har ledet arbeidet med studien som er publisert i tidsskriftet Journal of Glaciology. Ifølge Zemp er smeltetempoet nå det høyeste siden systematiske målinger av breene begynte på 1890-tallet – og trolig det høyeste i hele den lange perioden hvor det finnes historiske beskrivelser av dem.

LES OGSÅ: Gjest hos klima- paven

Kortvarig norsk bedring

Kortere perioder med voksende breer de siste hundre årene har vist seg å være midlertidige, ifølge forskerne. Som eksempel nevnes norske breer som økte i utbredelse en periode på 1990-tallet.

Årsaken var større snøfall om vinteren blant annet langs vestlandskysten. Men etter årtusenskiftet har breene sluttet å vokse og igjen begynt å krympe.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Alpene

Siden isbreer over store deler av verden er i tilbakegang, blir det samlede istapet svært stort.

– Globalt mister vi hvert år tre ganger så mye som all isen som finnes i Alpene, sier Zemp til det amerikanske nettstedet Huffington Post.

Nettopp Alpene er et av områdene hvor breene smelter raskest, ifølge forskerne. Den amerikanske delstaten Alaska er også hardt rammet.

Ulike beregninger av havnivåstigningen som smeltende breer og polis kan forårsake dette århundret, varierer mellom noen titalls centimeter og flere meter. Årsaken til at isen minker, antas å være klimaendringer og menneskeskapt global oppvarming.

LES OGSÅ: – Klimasaken berører alle andre saker

Avhengig av smeltevann

I landene rundt Himalaya og i deler av Sør-Amerika kan utviklingen få svært alvorlige konsekvenser. Over en milliard mennesker i disse områdene får mer enn halvparten av drikkevannet sitt fra den årlige smeltingen av breer og snø. Hvis breene forsvinner, blir det også slutt på smeltevannet.

Zemp mener det er for lett å venne seg til stadig nye meldinger om smeltende isbreer.

– Jeg pleier å oppfordre folk til å ta med ungene sine og sette seg foran en bre og ta et bilde, og så komme tilbake hvert år. Det minner deg på hva du kan miste, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima