Kirke

IS tar ansvaret for kirkeangrep

Men angrepet på den franske kirken er trolig ikke gjort som den ultimate symbolhandling mot Vesten og kristendommen, tror terrorforsker Lars Gule.

– Jeg tror de har valgt en kirke først og fremst fordi dette er et tilgjenglig mål, et ubevoktet sted, sier ekstremismeforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Bare 14 dager etter massakren i Nice, har nok et angrep skjedd i Frankrike: En 84 år gammel fransk prest er drept i en gisselaksjon i en kirke nord i Frankrike. De to gisseltakerne er skutt og drept av politiet.

Gisselaksjonen fant sted i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray, en forstad av Rouen i Normandie, lengst nord i Frankrike.

IS tar ansvaret

IS tar i en kunngjøring på seg ansvaret for angrepet.

– Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie, er IS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, heter det i kunngjøringen, som er formidlet gjennom den ytterliggående islamistgruppens egen nyhetstjeneste Amaq.

Lars Gule mener det er god er grunn til å tro på at angrepet er IS-inspirert eller beordret av IS selv:

– Gitt truslene fra IS om å angripe alle slags mål i Europa og Frankrike spesielt, virker det sannsynlig. Også drapsmåten, å skjære over strupen til ofrene, minner jo nettopp om IS sine brutale drapsmåter, sier han.

ANALYSE: Myke mål mer utsatt for IS-terror

Ikke trygg i Guds hus.

– Hva tror du de som står bak angrepet ønsker å oppnå ved å ramme en kirke?

– Det handler om å vise at ingen er trygge noen steder, heller ikke på hellige steder. Frykten øker frykten i Frankrike. Det er nok de kyniske beregningene som ligger bak. Noen tyngre symbolikk tror jeg ikke de legger i det. Blant muslimer flest vil et slikt angrep vekke avsky. Guds hus er hellig, og det skal man ha respekt for.

Gule kommer ikke på terrorangrep som har skjedd i Europa tidligere.

– Å angripe kirker er ikke et vanlig mønster i terrorsammenheng. Vi har sett IS ødelegge historiske, religiøse monumenter, samt klostre. Også førkristne, antikke, religiøse monumenter har de ødelagt. Munker og prester ble dessuten drept av ekstremister under borgerkrigen i Algerie. Dette er altså ikke fullstendig ukjent, men heller ikke vanlig, sier han.

LES OGSÅ: Tyskland angrepet fire ganger på en uke

Nonne varslet politiet

Ifølge franske medier tok de to gisseltakerne, som var væpnet med kniv, seg inn i kirken via en bakdør under morgenmessen. En av mennene skal ha hatt skjegg og bar et typisk muslimsk hodeplagg.

Foruten presten var to nonner og to kirkegjengere til stede. En politikilde sier at presten fikk skåret halsen over. Et annet gissel ble også stukket i halsen og er ifølge innenriksdepartementet i Frankrike livstruende såret.

En nonne greide å rømme og fikk varslet politiet, som kom til stedet etter kort tid.

Gisseltakerne ble drept

Både Frankrikes president François Hollande og innenriksminister Bernard Cazeneuve var etter angrepet raskt på plass i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie. Etter å ha blitt orientert av fransk politi konstaterte Hollande at det åpenbart var snakk om en terrorhandling, og fordømmer handlingen.

Statsminister Manuel Valls sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet på en kirke». På Twitter sier han at hele Frankrike og alle katolikker er blitt såret i dag.

To uker etter Nice

Beredskapen er høy i Frankrike etter terroraksjonen i Nice for bare to uker siden. Der ble 84 mennesker drept da en lastebil pløyde seg vei inn i folkemengden som hadde samlet seg på Promenade des Anglais for å se på fyrverkeriet på nasjonaldagen.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke