Kirke

IS går i strupen på kristendommen

Få dager etter prestedrapet i Frankrike, kom 
IS-tidsskrift med utgave om kristendommen. Tittel: «Knekk korset».

Siste utgave av den såkalte­ ­islamske statens tidsskrift, ­Dabiq, retter søkelyset mot «kristendommen spesielt og vestlige ideologier generelt», skriver The Clarion Project. Den engelske utgaven har tittelen «Break the cross».

Organisasjonen som sørger for at tidsskriftet forblir tilgjengelig selv om IS-kontrollerte nettsider og kontoer stadig stenges, hevder at dette er en endring («a break in tone») fra tidligere utgaver.

– The Clarion­ Project kan ta litt hardt i, men IS legger veldig vekt på motstanden mot kristendommen denne gangen, sier førsteamanuensis Dag Einar Thorsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge, som har lest nummeret.

LES OGSÅ: Ny generasjon muslimer har inntatt norsk samfunnsdebatt – tar oppgjør med tidligere idealer

Mye kristendom

Han tror ikke det signaliserer­ en ideologisk endring, men ­muligens en taktisk en.

– Til nå har Dabiq vist krigen. Budskapet har vært: «Kom hit og bli helten du drømmer om å være». Det kan være at IS nå legger økt vekt på tro og kamp mot kristendom for å holde motivasjonen oppe hos desillusjonerte tilhengere, sier Thorsen.

IS har tapt mye territorium i Syria og Irak, og nesten alt i ­Libya. Kontroll av territorium har stått helt sentralt i IS sin ideologi­ og skilt dem fra for eksempel ­al-Qaida, forklarer Thorsen.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke ta hevn, sier norske katolikker

Konsekvenser

Dabiq pleier å ha et hovedtema og at kristendom er tema denne gangen ­høres ikke rart ut, synes Øystein Sørensen.

Historieprofessoren ved Universitetet i Oslo har tatt for seg tidsskriftet i antologien Islamisme­: Ideologi og trussel. Han sier at IS neppe har laget bladet etter kirkeangrepet i Normandie, men spekulerer ikke på om tidsskriftet og angrepet var en del av samme plan.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Selv om vi ikke skal overdrive betydningen av det nye nummeret, mener professoren at IS sin teologi og henvisninger til kristendom må tas alvorlig og ganske bokstavelig.

– Når IS tematiserer kristendommen, er det kristendommen de mener. Det er ikke bare et løst kodeord for Vesten, men også selve religionen. Jeg skal ikke se bort ifra at vi bør være bekymret for flere angrep mot kristne forsamlinger. Men det er ikke grunn til hysteri, for det er få terrorister der ute, sier Sørensen.

Han mener teologien til IS kan få konkrete konsekvenser. IS har gått spesielt brutalt fram mot minoriteten jezidiene.

Dabiq hadde en teologisk ­utredning om hvorvidt jezidier må forstås som frafalne muslimer eller hedninger. Førstnevnte skal drepes, sistnevnte kan tas som sexslaver. De konkluderte med at de var hedninger.

LES OGSÅ: – Unge kristne unngår samtaler om tro

Kristne

Dag Einar Thorsen mener nummeret gjenspeiler en dobbelthet i IS sitt syn på kristendommen:

• Det er en bestemt religion som IS er teologisk uenig i. Treenighetslæren er en rød klut som også får gjennomgå i dette nummeret.

• Kristendommen er alle i Vesten som ikke tror det samme som IS.

– De blander sammen mange ting. For eksempel omtaler de ofrene fra angrepet på nattklubben for homofile i Orlando som korsfarere, sier Thorsen.

Er kristne hovedmålet til IS, Øystein Sørensen?

– Målet er å nedkjempe alle som ikke støtter deres islamtolkning. I IS sitt intolerante hierarki står for eksempel jezidier lavere enn kristne. Men at både kristendom som sådan og kristne er fiender for dem, er det ingen tvil om. De vil nedkjempe kristendommen til ingenting er igjen.

Pave Frans sier verden ikke er i en religionskrig?

– For IS handler dette i aller høyeste grad om religion.

LES OGSÅ: – Ikke nok at muslimer fordømmer prestedrapet

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke