Nyheter

IRNs inntekter henger i en tynn tråd

Matleverandøren Nortura vurderer å kutte avtalen med Islamsk Råd Norge om halal-sertifisering, etter at Kulturdepartementet besluttet å tilbakeholde driftsstøtte.

– Vi er overhodet ikke tjent med et samarbeid med noen som ikke har tillit fra storsamfunnet, skriver Ellen Flø Skagen til Vårt Land i en e-post.

Hun er kommunikasjonsdirektør i Nortura, som har en avtale med Islams Råd Norge (IRN) om sertifisering av halal-kjøtt. (Se faktaboks.)

Hun skriver at de «selvsagt følger nøye med på hva IRN gjør», og hvordan deres tillit fra samfunnet til enhver tid er.

IRN fikk mye kritikk da de ansatte Leyla Hasic i mars, fordi Hasic bruker det heldekkende plagget nikab. Også da vurderte Nortura om avtalen med IRN skulle videreføres. De konkluderte da med å fortsette samarbeidet.

LES OGSÅ: Islamsk råd mister statsstøtte

Ny vurdering

Onsdag forrige uke uttalte Kulturdepartementet at de midlertidig holder tilbake 650.000 kroner i driftsstøtte til IRN, fordi de mener «det er tvil om Islamsk Råd Norges virksomhet og rolleutøvelse ivaretas på en tillitvekkende måte.»

Nå sier Nortura at de vil revurdere sin avtale med IRN igjen, en avtale som gir IRN inntekter på rundt 1,4 millioner kroner i året. Dette er IRNs største inntektskilde.

– Når en organisasjon mister statsstøtten, selv om det kun er midlertidig, er det selvsagt naturlig å se på avtalen på nytt, mener Flø Skagen.

LES OGSÅ: Stortingsrepresentanter krever statlig halal-godkjenning

Avhengig

Etter gjentatte forsøk har det ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra IRN.

Sindre Bangstad er forsker ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO), og har forsket på halal-sertifisering, og mener IRNs avtale med Nortura er viktig.

– Det er en betydelig inntektskilde for dem. Nå som statsstøtten suspenderes, vil denne avtalen bli enda viktigere.

Bangstad understreker Norturas rolle som kommersiell aktør.

– Det er først og fremst pragmatiske grunner til at Nortura samarbeider med IRN, sier han.

Finnes det noen reelle alternativer til IRN som også kan sertifisere halalkjøtt i Norge?

– Nei, ikke i dag.

Bangstad begrunner dette med at er administrativt krevende å bygge opp kapasiteten til å administrere en slik sertifisering.

– IRN brukte ganske mange år på å etablere denne ordningen. Det vil ta tid for en eventuell konkurrent å etablere kompetansen som trengs. Dette vet nok Nortura godt, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Nortura, Ellen Flø Skagen, sier de er åpne for å inngå samarbeid om halal-sertifisering med andre aktører.

– Tillit til hvordan det blir gjort er viktig for kundene, men jeg vil tro det ville vært mulig å finne en løsning, sier hun.

LES OGSÅ: Bakgrunn: Første vurdering av halal-samarbeidet med Islamsk Råd Norge

Omdømmeproblem

Bangstad får støtte fra Linda Noor, leder i Minotenk, som i utgangspunktet ikke tror det er realistisk at noen andre vil ta over samarbeidet med Nortura, da det innebærer en hel del ressurser å kunne holde på med den kontrollen.

– Det kommer an på om forbrukerne er interesserte i å betale de ekstra kronene det vil koste.

Samtidig ser Noor utfordringer med det tilbudet IRN har i dag, som hun mener på mange måter er dårlig.

– Restauranter klager blant annet på at de ikke klarer å basere seg på IRN sitt tilbud fordi de er avhengige av å ha ulike typer kjøtt hele året, uavhengig av sesong. Det er flere titalls restauranter som reklamerer for at de selger halal, men bare en liten håndfull er sertifisert av IRN, sier hun.

IRN har ifølge Noor prioritert sertifiseringen, og mener det har tatt opp mye av ressursene deres.

– Det har generert en del inntekter som gjør at de nå klarer seg uten statsstøtten, men det er en usikker inntektskilde fordi det selvsagt sammenhenger med omdømmet deres – og akkurat nå er det så dårlig som det kan få blitt. Så jeg forstår at Nortura tar en vurdering av det.

Noor forteller også at det varierer i hvilken grad man er opptatt av om kjøtt er halal-sertifisert av IRN.

– For noen er det helt avgjørende, mens andre er helt fornøyde med at det kun står halal på pakken, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter