Nyheter

Inntektene til katolikkene vokser

I fjor hadde Oslo katolske bispedømme en bokført inntekt på 134 millioner kroner. Mesteparten er offentlig tilskudd.

På ett år har bispedømmet økt inntektene sine med over 30 millioner kroner. En stor del av denne økningen skyldes veksten i medlemmer.

I 2014 fikk Oslo katolske bispedømme (OKB) utbetalt offentlig støtte for 120.435 medlemmer – 15.000 flere enn 2013. En statlig tilskuddssats på 449 kroner per medlem, og en kommunal støtte på om lag samme størrelse, har gitt OKB inntekter på over 100 millioner kroner.

I forbindelse med medlemsrotsaken krever fylkesmannen at OKB tilbakebetaler støtte for medlemmer som ikke selv hadde meldt seg inn. For årene 2011-2014 er kravet på 40 millioner. Det ventes også et tilsvarende krav fra Kommune-Norge, dersom fylkesmannens krav blir rettskraftig. OKB bestrider kravene og har anket til Kulturdepartementet.

Vasket register

Uavhengig av utfallet av medlemsregistersaken, ligger OKB an til å kunne øke inntektene sine ytterligere de neste årene. Siden OKB har kontaktet alle personene det var tvil om i medlemsregisteret, har de per nå et vasket register som inneholder 128.759 personer.

– Det vil øke fram mot 31. desember, sier advokat Bjørn Øiulfstad i OKBs ledergruppe.

Denne støtten vil bli utbetalt i 2016.

– Er bispedømmets økonomi i stand til å tåle en eventuell tilbakebetaling av den offentlige støtten?

– Det vil selvsagt gå utover det pastorale arbeidet. Mer ønsker jeg ikke å si om det nå, sier Øiulfstad.

LES OGSÅ: Avviser anklager­ – ønsker å ­forklare seg

Vil bygge ny skole

OKB har også økt sin langsiktige gjeld med over 70 millioner kroner. Den største andelen, 51 millioner, er et lån som finansierte oppkjøp av Bredtvedtveien 2b i Groruddalen i Oslo. Planen er å bygge grunnskole. Inntil videre er tomten leid bort til kriminalomsorgen. Ellers planlegges det en rekke utbedringer og utbygninger.

Felles register

Totalt er det nå om lag 150.000 katolikker registrert i Norge. Fortsatt fører Oslo katolske bispedømme medlemsregisteret for alle de tre bispedømmene i Norge. Det er ulovlig, mener Fylkesmannen i Troms, i og med at hvert bispdømme er registrert som selvstendig trossamfunn.

– Vi er i dialog med Datatilsynet her og venter på avklaring. Jeg kan ikke se at det skulle være problematisk å fortsette å drifte registeret for de andre bispedømmene, sier Øiulfstad.

LES OGSÅ: Katolsk menighet herjes av konflikt

Omorganisering

Regnskapet viser at bispedømmet hadde en økning i driftsutgifter på nesten 20 millioner. Ifølge Øiulfstad skyldes det i hovedsak en omorganisering av regnskapet. Blant annet er 7 millioner kroner av den kommunale støtten, som OKB sluser ut til de lokale menighetene, tatt med i 2014-regnskapet, både som inntekt og utgift.

Kun en liten del av utgiftsøkningen skyldes utgifter i forbindelse med opprydningen i medlemsregisteret. Mesteparten av den regningen vil tas på årets regnskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter