Nyheter

Innkalte religiøse ledere til krisemøte

– Vi skal føre denne krigen med alle midler, lover den franske presidenten etter prestedrapet i Frankrike.

Morgenmessen i kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray fikk en brutal slutt da to menn snek seg inn, drepte en eldre prest og tok flere andre som gisler. I dag innkalte Frankrikes president representanter for «alle religioner» til krisemøte.

– Vi skal føre denne krigen med alle midler, lover den franske presidenten François Hollande.

Han var i går raskt på plass i byen, som ligger i Normandie like ved Rouen. Der fastslo han at det åpenbart var snakk om en terrorhandling og at de to angriperne kom fra IS.

LES OGSÅ: 16-åring pågrepet etter angrepet i fransk kirke

Utførte en slags seremoni.

De to gjerningsmennene skal ha tatt seg inn i kirken via en bakdør. Presten, to nonner og to kirkegjengere skal først ha blitt tatt som gisler. En tredje nonne greide å unnslippe og fikk varslet politiet. Da gisseltakerne kom ut på kirketrappa, ble de skutt og drept av politiets spesialstyrke.

Ifølge en nonne som var til stede i kirken på tirsdag, ble den 86 år gamle presten tvunget ned på knærne, og da han forsøkte å forsvare seg selv, ble han drept. Hun forteller at de to angriperne filmet seg selv.

– De utførte en slags seremoni rundt alteret, på arabisk. Det er forferdelig, sier søster Danielle til TV-kanalen BFM.

– Han var en flott prest, føyer hun til.

Mens den 86 år gamle presten Jacques Hamel ble drept, ble en annen person brakt til sykehus med livstruende knivskader i halsen.

LES OGSÅ: Norsk biskop sjokkert over fransk prestedrap

– Det aller helligste.

– At en prests strupe blir skåret over i en kirke, rammer det innerste av det aller helligste i Frankrike. Dette angrepet vil skape ringvirkninger. Det vil ytterligere polarisere det franske samfunnet og skape mer fremmedfiendtlighet, noe som vil gi IS muligheter til å rekruttere og mobilisere enda flere, mener den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

– Vi kommer til å se flere slike angrep i Vest-Europa. De er nesten umulige å stoppe, sier Ranstorp til NTB.

Tar ansvaret.

IS tar i en kunngjøring formidlet via ekstremistgruppens talerør Amaq ansvaret for kirkeangrepet og sier at det var deres «soldater» som sto bak.

– Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie, er IS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, heter det i kunngjøringen.

Statsminister Manuel Valls sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet på en kirke». På Twitter sier han at «hele Frankrike og alle katolikker er blitt såret i dag».

«Vi står sammen», skriver statsministeren.

Pave Frans slutter seg også til fordømmelsene.

– Spesielt fordi denne grufulle volden fant sted i en kirke, som er et hellig sted der Guds kjærlighet blir forkynt, sier han i en uttalelse.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter