Nyheter

– Ingen kan tale på vegne av «alle muslimer i Norge»

Kampen om hvem som representerer den rette islam i Norge, har blitt markant polarisert de siste årene, ifølge forsker.

– Det er en kamp om hegemoniet i den offentlige fremstillingen av islam som kommer til overflaten med denne videoen. Det ligger da også i Islam Nets ideologi: De mener å representere det de selv ser på som et «sant og autentisk» islam, sier Sindre Bangstad ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

Han holder på med en bok om salafistisk islam sammen med Marius Linge, og har tidligere forsket på denne retningen innenfor islam – og har særlig sett på Islam Net.

Ikke første gang.

Islam Net la lørdag ut en video hvor lederen, Fahad Qureshi, holder en 55 minutters monolog rettet mot tre muslimske samfunnsdebattanter: Linda Noor, Shoaib Sultan og Ali Chishti. Der maner han til verbal jihad.

Bangstad peker på at det ikke er første gang Islam Net går til verbalt angrep på denne måten. I 2012 gikk de også ut mot Islamsk Råd og daværende leder Senaid Kobilica.

– Kritikken handlet i stor grad om det samme: Hvem taler for islam i Norge? De siste årene har det blitt en markant polarisering av dette feltet.

LES OGSÅ: Fahad Qureshi erklærer hellig krig

Bredere armslag.

Han peker på flere årsaker til det:

• Fremveksten av ultrakonservative orienteringer, inklusive salafismen, som hevder å gjøre krav på å representere det rette islam og som derved også genererer mer polarisering.

• En sterk polarisering av det generelle og ikke-muslimske offentlige ordskiftet om islam, særlig i tilknytning til salafi-jihadistisk terror.

• Generasjonsmotsetninger, som gir seg utslag i bredere armslag for både liberale og konservative fortolkninger.

LES OGSÅ: På kort tid har en ny generasjon muslimske nordmenn inntatt samfunnsdebatten

Stor medieoppmerksomhet.

Ideen om at det finnes noen som kan sies å tale på vegne av «islam og muslimer» i Norge, fremstår imidlertid som mer og mer meningsløs, mener Bangstad.

– Det er så mange ulike aktører og mange ulike religiøse, ideologiske orienteringer, at noen slik utsagnsposisjon eller talsmannsrolle rett og slett ikke eksisterer, sier han.

Hverken Islam Net eller meningsmotstandere som de kritiserer, er nødvendigvis store grupperinger blant muslimer i Norge, ifølge ham.

– Islam Net er en representant for en ultrakonservativ, salafistisk orientering, selv om de ikke vil hevde dette selv. De andre er mer liberalt orienterte. Begge får mye medieoppmerksomhet i Norge, men jeg mistenker at denne oppmerksomheten ikke står i stil til deres faktiske betydning og innflytelse, sier han.

LES OGSÅ: Islam Net har ikke monopol på islam

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter