Nyheter

Ingen bryllups-kø etter vigselsvedtak

Lite tyder på likekjønnet bryllupsrush etter Kirkemøtets vedtak av ny vigselsliturgi.

– Hovedårsaken er nok at mange allerede har inngått ekteskap borgerlig og fått en kirkelig velsignelse etterpå, sier Åsmund Aksnes, leder i Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile, til NRK.

I slutten av januar vedtok Kirkemøtet i Den norske kirke en ny vigselsliturgi som også kan brukes av likekjønnede par. Den første vielsen fant sted i Eidskog kirke i Hedmark (Hamar bispedømme) natt til 1. februar, idet den nye liturgien trådte i kraft.

38 prosent vies i kirken

Det store rushet av gifteklare par av samme kjønn har imidlertid uteblitt så langt. NRK har gjort en «uformell opptelling» av antall gjennomførte og planlagte vigsler av likekjønnede i fire av de elleve bispedømmene i Den norske kirke i år. Fasiten er tre i Tunsberg, fire i Oslo, seks i Hamar og ingen i Nidaros.

I fjor ble det inngått ekteskap mellom 278 likekjønnede par i Norge. Det finnes foreløpig ingen oversikt over hvor de 22.537 vielsene i fjor ble gjennomført, men i 2015 foregikk knapt 38 prosent av vielsene i regi av Den norske kirke.

Dette tilsier at Den norske kirkes prester skulle ha viet 100 likekjønnede par i løpet av et «vanlig» år, i tillegg til dem som har ventet på at liturgien skulle bli vedtatt. Lite tyder på at det blir slik i 2017.

– Har gitt opp kirken

I siste nummer av menighetsbladet til Bragernes menighet i Drammen understrekes det at alle par er velkommen til å bli viet i deres kirke. «Begge syn er representert i Bragernes og vi ønsker å presisere følgende: Bragernes kirke er åpen for alle som ønsker å gifte seg der», heter det.

– Det har vært viktig for oss å kommunisere ut at her er alle velkommen, sier kapellan Per Erik Brodal til NRK.

Han er redd for at noen av dem som kunne ha vært interessert i å gifte seg i kirken med en partner av samme kjønn, har gitt opp underveis i den lange kampen som ligger bak årets vedtak på Kirkemøtet.

– For noen tror jeg nok dessverre at den lange prosessen, som for mange har vært ganske smertefull, har sørget for at de har gitt opp litt på veien. Og kanskje dessverre noen som også har gitt opp kirken, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter